PROJECTE EUROPEU | 01/02/2023  Ruralcat

NUTRI-KNOW, el projecte europeu per potenciar la innovació al sector agroalimentari

El projecte treballarà amb l’objectiu d’amplificar l’impacte dels resultats obtinguts prèviament en Grups Operatius d’arreu d’Europa.

El pressupost del projecte és de 2 milions d’euros i està finançat pel programa Horizon Europe.

Al llarg dels anys, des de la Unió Europea s’ha finançat una gran quantitat de Programes de Desenvolupament Rural, que han sigut una ajuda fonamental per promoure que moltes empreses del sector primari i centres de recerca d’arreu del continent desenvolupin processos innovadors en molts àmbits, com ara el de la gestió de dejeccions ramaderes i dels nutrients que contenen. Tot i això, s’ha vist que aquest tipus de projectes no han tingut el grau d’impacte que s’esperava i que hi ha molt coneixement que es manté poc explotat. D’aquí neix el projecte europeu NUTRI-KNOW, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb l’objectiu de treballar per canviar la dinàmica actual que se segueix per recollir i compartir aquest coneixement, i també per fer-lo més accessible i més orientat a la pràctica.

Amb un pressupost de 2 milions d’euros finançats pel programa Horizon Europe, el projecte NUTRI-KNOW es durà a terme es durà a terme mitjançant un consorci format per 11 socis provinents de l’Estat espanyol, Bèlgica, Irlanda, Dinamarca, Itàlia i Alemanya. A Catalunya comptarà també amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El sector agroalimentari català ha comptat amb eines per a finançar centenars de Grups Operatius i Projectes Demostratius, gràcies al Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020 de la Generalitat, i a la resta de països i regions de la Unió Europea s’ha optat també per esquemes com aquests. Per una banda, s’ha constatat que aquest tipus de projectes no han tingut el grau d’impacte que s’esperava, sobretot entre les mateixes empreses del sector. Per altra banda, però, s'ha fet palesa la gran quantitat de coneixement sobre tecnologies, productes, eines i recomanacions innovadores de gestió per al sector agroalimentari que s'han pogut desenvolupar, però que són poc explotades.

Així doncs, el consorci del projecte NUTRI-KNOW treballarà amb l’objectiu d’amplificar l’impacte dels resultats obtinguts prèviament en Grups Operatius d’arreu d’Europa, posant èmfasi en la temàtica de la gestió dels nutrients. NUTRI-KNOW posarà el focus en aquest camp, però s’espera que les metodologies que s’hi despleguin puguin ser aplicables més endavant en qualsevol temàtica d'interès i per a qualsevol país o administració pública encarregada de gestionar convocatòries de finançament per a la innovació al sector agroalimentari.

Per aconseguir-ho, caldrà canviar la dinàmica actual que se segueix per a recollir i compartir aquest coneixement, per a fer-lo més accessible i més orientat a la pràctica. En aquest sentit, precisament, una de les principals aportacions del projecte NUTRI-KNOW serà la definició de nous materials i metodologies que accelerin la difusió i replicació dels resultats aconseguits en Grups Operatius.

A la llarga, experiències com la del NUTRI-KNOW han d’ajudar a crear nous models de governança de l’R+D+I, integrant millor els nous projectes d’innovació i les necessitats, els reptes i les oportunitats més urgents del sector de l'agroalimentació, per generar confiança i establir connexions efectives que augmentin el seu impacte. A més, també permetrà evitar duplicitats amb projectes en curs o acabats, ajudant-los a distribuir millor els recursos de finançament.

 

Font: Departament d’Acció Exterior i Unió Europea