PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 17/03/2016  DARP/RuralCat

IV Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha obert la convocatòria del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica. Aquells que hi vulguin participar podran presentar els seus projectes fins al proper dia 31 de maig.

L’establiment d’aquest guardó va ser una de les actuacions orientades al foment de la producció ecològica, realitzada de forma conjunta pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Ensenyament, i Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, l’any 2013.

Aquest premi s'adreça a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya. Els interessats poden consultar les bases i tota la informació del premi en el web de la Producció agroalimentària ecològica.

Com a novetat d’aquesta edició, l’acte de lliurament es durà a terme en el centre premiat en l’anterior edició, l’escola Can Besora, de Mollet del Vallès. Aquest lliurament es farà, a principis de juliol, en el decurs d’una jornada formativa adreçada al professorat, en la qual també es faran presentacions de projectes guardonats en anteriors edicions i que serà una oportunitat per a donar més visibilitat al premi i permetre als participants compartir experiències.

 

Per una educació basada en la cura del medi ambient

 

L’objectiu d’aquest premi és reconèixer l’esforç i la creativitat que fan alguns centres educatius que treballen amb aquesta temàtica, especialment meritori en el context actual. Aquest premi vol posar en valor la realització d’aquesta mena de projectes educatius i distingir-ne els promotors, alhora que suposa un element important per a estimular-ne la continuïtat i per a fomentar el desenvolupament futur de nous projectes.

Des de la perspectiva del Govern, i especialment des del DARP, s’ha considerat molt important que el treball de la pagesia i dels empresaris del sector agroalimentari es pugui apropar a les noves generacions de catalans que s’estan formant, especialment el de tots aquells que estan realitzant un esforç afegit pel que fa a la cura del medi ambient, com són els que treballen en el sector ecològic, pel seu innegable missatge pedagògic.

En els darrers anys hem assistit al fet que un nombre creixent de centres educatius catalans han engegat i desenvolupat actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològiques, com per exemple, l’establiment d’horts escolars ecològics, el desenvolupament d’activitats docents destinades a donar a conèixer els aliments ecològics, i fins i tot la implantació d’experiències d’introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars. Aquestes actuacions, a més de l’impacte sobre la comunitat educativa, també són de gran interès per les conseqüències socials i mediambientals que comporten.

A més d’aquest reconeixement, el premi també té una funció d’amplificador, de fer visible i donar a conèixer tots aquests projectes, tant cap a la població en general, com també entre ells mateixos.