TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 18/03/2016  DARP

L'EA de Manresa imparteix un seminari per a formadors en agroecologia

Amb el títol d' "Agroecologia: formar per transformar", s'ha impartit a l'Escola Agrària de Manresa un seminari adreçat a les persones implicades en la formació en agroecologia. En línia amb el creixement que va experimentant la producció ecològica a Catalunya, també cada any hi ha més centres educatius que ofereixen aquest tipus de formació.

El seminari ha estat un punt de trobada per intercanviar experiències i enfortir xarxes, a fi de millorar l’ensenyament i l’aprenentatge en aquesta matèria, cobrir les expectatives de l’alumnat i donar respostes a les necessitats del sector de disposar de personal tècnic qualificat.

La majoria de participants, una quarantena en total, provenien de centres que imparteixen cicles formatius, però també hi ha hagut representació d’altres entitats i universitats.

La jornada s’ha iniciat amb una aportació d’elements per al debat a l’entorn del paper de l’agroecologia com a transformadora de la societat, a càrrec de Marta Guadalupe Rivera, directora de la Càtedra d’Agroecologia de la UVic – UCentral de Catalunya.

A continuació, s’han exposat experiències inspiradores que estan desenvolupant sis dels centres participants al seminari: l’INS d’Horticultura i Jardineria de Reus, l’INS Ribera Baixa II del Prat de Llobregat, l’INS Castellar de Castellar del Vallès, l’INS Giola de Llinars del Vallès, l’Escola Agrària d’Alfarràs i l’Escola Agrària de Manresa.

Durant la pausa, s’ha aprofitat per fer un tast de varietats de mongeta que ha presentat Xènia Torras, responsable del projecte Esporus, centre de conservació de la diversitat cultivada, de L’Era.

La segona part del matí ha estat un espai de treball participatiu, dinamitzat per Ariadna Pomar de l’equip de coordinació del Postgrau en dinamització local agroecològica de la UAB. A partir de la detecció de mancances i necessitats dels 9 centres participants, s’han establert 4 àmbits d’actuació: aula, centre, territori i xarxa, i s’han prioritzat les activitats a emprendre conjuntament.

La cloenda, un dinar a peu dret servit per Sambucus, s’ha aprofitat per intercanviar impressions i ampliar la informació sobre les experiències que anteriorment s’han compartit i que durant la presentació, molt intensa, no ha vagat d’aprofundir.

La trobada ha estat valorada molt positivament per les persones assistents, perquè ha permès una millor coneixença entre les persones responsables de la formació en agroecologia a Catalunya, ha facilitat la creació de xarxa i ha representat el punt d’inici d’una nova manera de col·laborar que caldrà anar consolidant.

 

Informació relacionada