ALIMENTACIÓ I TECNOLOGIA | 27/08/2010  AlimenCat

Sanitat presenta una base de dades d'accés públic per conèixer la composició dels aliments

El Ministeri de Sanitat i Política Social ha posat en marxa una nova aplicació tecnològica que permetrà accedir a la Base de Dades Espanyola de Composició d'Aliments (Bedca), on els ciutadans poden consultar el contingut nutricional de més de 500 aliments, entre els més consumits pels espanyols. Aquesta nova aplicació tecnològica, permet identificar fonts de nutrients específics, efectuar anàlisi de dietes individuals, dissenyar dietes especials per a pacients, proporcionar informació a pacients i analitzar receptes i menús per la seva composició.

bedca cont 08272010.jpg

Imatge del tríptic informatiu sobre Bedca. Font: Bedca.

La nova base de dades recull de forma unificada i d'acord a criteris científics internacionals les taules de composició d'aliments, que són una eina de gran utilitat per realitzar l'avaluació de l'estat nutricional d'una població al llarg de la vida, tant en situacions de salut com de malaltia. Aquesta aplicació permetrà contribuir a la millora de la formació dels ciutadans i al treball dels especialistes relacionats amb la nutrició.

Bedca, que té com a objectiu arribar fins al miler d'aliments diferents durant el pròxim any, està construïda amb els estàndards europeus desenvolupats per la Xarxa d'Excel·lència Europea EuroFIR i s'incorporarà en altres bases de dades europees dins de l'Associació EuroFIR AISBL, que s'encarrega d'elaborar una plataforma unificada i amb estàndards de qualitat de les bases de dades de composició d'aliments europees i la seva interconnexió a través de serveis web.
 
A partir d'aquest moment, els ciutadans podran accedir a part d'aquesta xarxa, que permet conèixer, per exemple, quins nutrients conté un aliment concret. També poden consultar el contingut calòric d'un aliment o la font d'obtenció de les dades, fins a 39 dades per aliment.         
 

Utilitats per a tothom: informació i formació, dietes i menús

 
Els usuaris podran identificar, gràcies a aquesta xarxa, fonts de nutrients específics, analitzar dietes individuals, dissenyar dietes especials per a pacients, donar informació a pacients, realitzar anàlisi de dades d'enquestes dietètiques, avaluar l’impacte de la dieta en la salut i la malaltia, dissenyar dietes especials per a investigacions epidemiològiques, realitzar vigilància de disponibilitat d'aliments i nutrients, desenvolupar guies alimentàries, oferir formació i educació del consumidor i preparació de material educatiu (per exemple per a centres docents), entre altres utilitats.
 
També podran dissenyar dietes per a persones sanes amb necessitats especials, com els esportistes o desenvolupar i analitzar receptes i menús.
 
Els grups d'aliments inclosos en la base de dades són:
 
  • Lactis i derivats.
  • Ous i derivats.
  • Carnis i derivats.
  • Peixos, mol·luscs, rèptils, crustacis i derivats.
  • Greixos i olis.
  • Cereals i derivats.
  • Llegums, llavors, fruits secs i derivats.
  • Verdures, hortalisses i derivats.
  • Fruites i derivats.
  • Sucre, xocolata i derivats.
  • Begudes (no làcties).
  • Miscel·lània.
  • Productes d'ús nutricional específic.
 
La xarxa Bedca s'ha constituït amb una ajuda del Ministeri de Ciència i Innovació i amb el finançament i coordinació de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. La xarxa està formada per investigadors de diferents organismes públics d'investigació (universitats i centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques) i representants de la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes, i la Fundació Triptolemos.