REG | 13/03/2023  Ruralcat

Regar en temps de canvi climàtic

Aquesta jornada tècnica va ser organitzada per l’Oficina del Regant i la Comunitat de Regants del Xerta-Sènia.

La jornada tècnica va tenir lloc el passat 24 de febrer a Jesús (Tortosa).

L’Oficina del Regant juntament amb la Comunitat de Regants del Xerta-Sènia, va organitzar una jornada tècnica “Regar en temps de canvi climàtic” el passat 24 de febrer. Va tenir lloc a la localitat de Jesús (Tortosa), dins del marc d’activitats organitzades en la XXVIII Fira de l’Oli de les terres de l’Ebre i va aplegar més de 30 persones del territori.

En la seva presentació, Sr. Lluís Gimeno, president de la CR del Xerta-Sènia, va començar agraint l’ajuda que s’està donant en la difusió del regadiu de Xerta-Sènia, sent aquest la millor oportunitat de negoci a les Terres de l’Ebre. En les seves paraules va remarcar la importància d’aquesta inversió, per aconseguir un reequilibri del territori amb l’estabilització de produccions que donin rendes més estables per ajudar a fixar gent a la terra i inclús noves incorporacions que col·laborin en el relleu generacional. També va destacar, amb agraïment, que era la inversió més important que havia fet el DACC a les Terres de l’Ebre i en breu començarien les obres per tal que en la campanya 2024 ja es poguessin regar els camps. El Sr. Victor Ferrando, alcalde-president de l’EMD de Jesús, va comentar el què significaria tenir el canal per un desenvolupament en el sector de la indústria agroalimentària i la creació de treball per a la població.

En la primera ponència va parlar el Sr. Antonio Enjuanes, subdirector general d’Infraestructures Rurals del DACC, i va donar una visió global de les obres executades i pendents fent esment de la importància de la promoció del regadiu per tal d’ajudar a prendre decisions i que quedin completades les llistes de futurs usuaris. També va parlar detalladament de com s’anava seguint el full de ruta, especificant els aspectes tècnics i econòmics.

Per una altra part, en Sr Francesc Reguant, des de la seva visió econòmica, va incidir en els reptes del segle XXI, els motius pels quals s’han d’emprendre nous regadius, ser eficients en l’ús de l’aigua en l’agricultura i tecnològicament desenvolupats, sent el seu cost un equilibri entre guanys, valor de la inversió i les exigències legals d’avui en dia.

 

Font: Oficina del Regant