El DARP convoca la XVI edició del PITA
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la convocatòria de la XVI edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA 2017. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 22 d'agost.

El DARP vol reconèixer i distingir amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.
El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a, dotades amb 6.000 euros cadascuna, i també hi ha tres nominacions o finalistes a les tres modalitats amb una dotació de 2.000 euros cadascuna.
El termini per a la presentació de candidatures al premi és fins al 22 d’agost de 2017 i el el termini màxim per resoldre la concessió dels premis serà l’1 de novembre de 2017, i el veredicte es publicarà al DOGC, a RuralCat i a la web del DARP.
Guanyadors i finalistes 2016
En la darrera edició, els guanyadors i finalistes de les tres modalitats del premi van ser:
En la modalitat a l'agroindústria:
- Guanyadora: Agrienergia, SA / Farinera Coromina (Banyoles, el Pla de l'Estany) pel desenvolupament d'una nova farina de sègol que millora la qualitat del pa de sègol, controlant des del conreu del sègol, la recepció i la mòlta fins a la seva barreja.
- Finalista: Pescadors de Roses, SLU (Roses, l’Alt Empordà), per la implementació d'innovacions sobre la tipologia del producte elaborat com són el fumet de peix o el carpaccio de gambes i la seva comercialització.
En la modalitat a l'empresa agrària:
- Guanyadora: Agropecuària Montgai, SL (Balaguer, la Noguera), per la implantació, en una explotació de vedells d'engreix, d'una menjadora eficient, dissenyada per reduir el malbaratament del pinso i millorar l'eficiència alimentària.
- Finalista: Associació Agrària Ecològica de Muntanya (Sant Llorenç de Morunys, el Solsonès) per la introducció del cultiu de poma a zones de muntanya en producció agrària ecològica, creant una marca pròpia i comercialitzant en comú.
En la modalitat al/a la jove emprenedor/a innovador/a:
- Guanyador: Maurici Cot Borràs (Llinars del Vallès, el Vallès Oriental) per la creació d'un producte de pastisseria de qualitat lliure de gluten i lactosa, artesà i inclusiu apte per a tothom.
- Finalista: Gerard Garreta Argerich de Cal Grauet, SCP (Saga, la Cerdanya), per la implementació en una explotació de carn de vacum, ecològica i de qualitat, d’una granja de gallines ponedores en llibertat i amb alimentació ecològica, i la comercialització dels ous al mercat local en botigues, restaurants i particulars.
Informació relacionada
- RESOLUCIÓ ARP/1426/2017, de 13 de juny, per la qual es convoca la XVI edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, corresponent a l'any 2017 (ref. BDNS 351740).
- ORDRE ARP/92/2017, de 18 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària
- Vídeo sobre els 15 anys del premi PITA
- Premis PITA