R+D | 03/09/2010  IRTA/RuralCat

Inga Food i l'IRTA impulsen un projecte conjunt de millora genètica del porc ibèric

Els directors generals d'Inga Food, Manuel García Lorenzo, i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep M. Monfort i Bolívar, han signat un acord per a desenvolupar un projecte que pretén caracteritzar de manera genètica i productiva tres línies d'ibèric i els seus creuaments, amb l'objectiu d'assentar les bases per a un futur programa de selecció i millora en porc ibèric. El projecte compta amb finançament del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial.

IRTA_Inga Food_090310cont

Manuel García Lorenzo i Josep M. Monfort i Bolívar durant la signatura de l'acord entre l'IRTA i Inga Food. Font: IRTA.

 

En el projecte d'Inga Food i l'IRTA s'utilitzaran tres estirps de porc ibèric (en puresa i creuades) per a la seva caracterització genètica i productiva mitjançant un disseny experimental dial·lèlic, estudiant-ne els caràcters d'interès econòmic (prolificitat, creixements, percentatge de peces nobles, qualitat de la carn...). Aquests estudis es realitzaran en els centres de l'IRTA de Lleida (estudis genètics) i de Monells (qualitat de la carn) amb la col·laboració de les universitats de Saragossa i Extremadura.
 

Els objectius del projecte

Amb aquest projecte es pretén conèixer el determinisme genètic de les tres estirps i dels seus encreuaments per als caràcters d'interès econòmic, estimar l'heterosi i la seva aptitud combinatòria. Així mateix, les tres línees seran avaluades mitjançant el control dels productes finals obtinguts del seu creuament amb mascles Duroc, en el marc del que estipula la normativa vigent per als productes ibèrics.
 
Els resultats obtinguts en el projecte han de permetre obtenir animals més eficients per tal d'obtenir productes d'alta gama, a preus competitius, dins el mercat del producte ibèric.