SANITAT VEGETAL | 20/04/2023  Ruralcat

Un projecte promourà el control biològic de la Tuta absoluta, una de les principals plagues de la tomaquera

La plaga ha comportat pèrdues d’entre el 19% i el 35% de la collita en els darrers anys, i es vol combatre mitjançant un enemic natural, el parasitoide Dolichogenidea gelechiidivoris.

La Tuta absoluta és un lepidòpter minador que ataca principalment les fulles de la planta per alimentar-se del parènquima.

2006, va arribar a Espanya una plaga que afecta la tomaquera i que comporta grans pèrdues en tota la cadena de valor. Es tracta de la Tuta absoluta, un lepidòpter minador que ataca principalment les fulles de la planta per alimentar-se del parènquima, un teixit implicat en una gran varietat de funcions fisiològiques, tot i que també pot penetrar els fruits i causar-los uns danys que els deixarien fora del circuit comercial. En casos extrems, també pot atacar brots que comprometen el creixement de la planta. La plaga ha provocat pèrdues d’entre el 19% i el 35% entre els anys 2018 i 2020, segons dades de la cooperativa Conca de la Tordera. A aquestes pèrdues cal afegir-hi les devolucions del producte per part dels clients, entre ells grans superfícies, quan veuen danys que no s’havien detectat durant la seva manipulació. La Tuta absoluta és un dels problemes fitosanitaris més importants del cultiu de la tomaquera a nivell mundial. Per fer-hi front, s’ha constituït un grup operatiu coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que té l’objectiu de promoure el control biològic de la plaga i disminuir la dependència dels insecticides. El control biològic és una estratègia molt utilitzada en el conreu de la tomaquera per fer front a les plaques, i es considera una de les millors eines per assolir un control efectiu de les plagues i reduir l’impacte ambiental de l’agricultura, en línia amb la transició ecològica que requereix el Pacte Verd Europeu.

 

Així, en el si d’aquest Grup Operatiu es treballarà amb un enemic natural de la Tuta absoluta, el parasitoide Dolichogenidea gelechiidivoris. L’estat larvari del parasitoide es desenvolupa alimentant-se del cos d’un hoste, en aquest cas la Tuta absoluta, i li causa la mort. En el projecte, s’estudiarà tant  el maneig de les poblacions del parasitoide com l’escalat de la cria,  i es faran proves d’alliberacions  en camps comercials de la zona productora del Maresme. Els pagesos de les cooperatives i els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) que participen en el projecte pilot han estat pioners en la utilització d’enemics naturals pel control biològic de plagues en cultius hortícoles, i més concretament en tomàquets.

 

El projecte es durà a terme gràcies a la col·laboració de quatre cooperatives d’agricultors del Maresme: Conca de la Tordera, Progrés-Garbí, Agrícola Vilassar de Mar i Cabrera de Mar. L’IRTA s’encarregarà de la coordinació del Grup Operatiu, l’entitat líder del projecte serà la Cooperativa Conca de la Tordera i la resta de cooperatives faran seguiment i donaran suport de l’execució dels assajos, aportaran finques per fer proves pilot i faran difusió i transferència dels resultats del projecte. Per altra banda, la Federació Selmar i l’ADV del Baix Maresme elaboraran els protocols de treball, faran revisions crítiques de les memòries i els lliurables, planificaran i faran seguiment de les activitats de cria i també faran difusió i transferència dels resultats del projecte.

 

Font: IRTA