MEDI AMBIENT | 19/05/2023  Ruralcat

Arriba la Setmana de la Natura, del 22 de maig al 5 de juny

Aquesta iniciativa promou activitats arreu del territori català per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura.

La Setmana de la Natura és la campanya més gran d’implicació ciutadana per a la defensa de la natura a Catalunya.

La Setmana de la Natura és la campanya més gran d’implicació ciutadana per a la defensa de la natura a Catalunya. Aquesta iniciativa, organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, promou activitats arreu del territori català per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura.

Actualment, ens trobem en un context de crisi ambiental de grans proporcions, amb efectes molt importants sobre la biodiversitat, sobre les funcions dels ecosistemes que aquesta sustenta i, de retruc, sobre els serveis que aquests ecosistemes proveeixen a la societat de manera directa o indirecta. Per això, des de fa dos anys, la Setmana de la Natura inicia les seves activitats el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, el 22 de maig, per recordar la necessitat de la preservació de la biodiversitat. El 24 de maig se celebra també el Dia Europeu dels Parcs, i la Setmana finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, per visibilitzar la necessitat d’implicar-nos-hi col·lectivament.

La campanya es consolida, així, com un dels esdeveniments d’implicació ciutadana envers el medi ambient de més envergadura a Catalunya, amb més de 500 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu del territori, organitzades per diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses.

Enguany el tema de la campanya és la restauració de la natura. Davant l’alarmant pèrdua de biodiversitat a escala global, regional i local, s’ha fet evident que les mesures de conservació i tots els esforços duts a terme no han estat suficients per aturar aquest detriment. Cal per tant, restaurar la natura i les funcions dels ecosistemes per garantir els serveis ecosistèmics que ens aporten.

A Catalunya hi ha més d’un centenar d’entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen per la protecció i conservació de la natura. Aquestes organitzacions duen a terme una acció crucial per a la preservació dels nostres ecosistemes i de transcendència per a la biodiversitat i la sostenibilitat i, en conseqüència, per a tots nosaltres. Però sovint la seva feina és invisible i per dur-la a terme necessiten la col·laboració de tothom.

La Setmana de la Natura és el moment de l’any per apropar-nos a les entitats ambientals i conèixer tot el que fan.

 

Font: DACC