SALUT I HÀBITS D'ALIMENTACIÓ |
06/09/2010
AlimenCat
El Govern aprova el Projecte de Llei de Seguretat d'Alimentària i Nutrició
El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició, que unifica la legislació fins ara existent. El nou text fa especial èmfasi en la seguretat i la composició dels aliments, així com en la lluita contra l'obesitat i la prevenció de les malalties que se'n deriven.
La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez. Imatge d'arxiu. Font: Ministeri de Sanitat i Política Social.
En l'àmbit nutricional, el projecte estableix la creació de l'Observatori de la Nutrició i l'Estudi de l'Obesitat, que realitzarà anàlisis periòdiques de la població espanyola. A més, la llei també introdueix per primera vegada la prohibició de discriminació per raó d'obesitat. Això és especialment rellevant si es té en compte que, segons l'Enquesta Nacional de Salut, un de cada dos adults i un de cada quatre nens té excés de pes o és obès.
La composició dels aliments i l'alimentació escolar
Respecte a la composició dels aliments, el text estableix l'obligació de les indústries d'utilitzar tecnologies i ingredients que minimitzin el contingut de greixos trans a la cadena alimentària. Per a això les empreses hauran de modificar els processos en els quals els aliments s'enriqueixin amb aquestes substàncies.
Quant a l'alimentació en l'àmbit escolar, la llei promou que l'oferta alimentària dels centres escolars sigui variada i adequada a les necessitats dels nens. Els responsables de la supervisió dels menús seran professionals acreditats en les àrees de nutrició i dietètica i, en els centres, no es permetrà la venda d'aliments i begudes que no compleixin certs requisits.
A més, a les instal·lacions que ho permetin, s'elaboraran menús escolars adaptats als alumnes que pateixin al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Per part seva, les escoles hauran de proporcionar als tutors informació detallada sobre els menús i directrius per fer sopars complementaris.
Més informació i coordinació en seguretat alimentària
En matèria de seguretat alimentària, la llei recull diferents mesures, entre les quals destaca la creació d'una Xarxa Espanyola de Laboratoris de Control Oficial de Seguretat Alimentària. Una iniciativa que reforça altres millores en el sistema d'informació, coordinat per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Tant les Comunitats Autònomes com l'Administració General de l'Estat tindran l'obligació d'informar quant al desenvolupament dels controls oficials per donar compliment a l'estipulat per la normativa europea.
Més control a la publicitat dels productes
La llei també preveu actuacions en l'àmbit de la publicitat dels aliments, com la signatura d'acords de regulació amb els operadors econòmics i els responsables de comunicació audiovisual.
Un altre objectiu és establir codis de conducta que regulin les comunicacions comercials d'aliments i begudes dirigides a la població menor de 15 anys. D'aquesta manera, s’elevaria l'edat de l'actual Codi PAOS, promogut el 2005, dels 12 anys als 14.
En aquest Codi, al qual ja s'han adherit 36 empreses que suposen el 94,29% de la inversió publicitària d'aliments i begudes per a nens, es recull, entre altres coses, que no es pot fer publicitat amb personatges famosos reals o ficticis que tinguin influència en els nens.