FIRES I SLONS | 26/04/2016  DARP

Èxit del segon Fruit Business Forum

Productors comercialitzadors de fruita de Catalunya han obert mercat a països tercers o han establert els primers contactes amb operadors internacionals gràcies al Fruit Business Forum, una plataforma de negocis organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, que celebra la segona edició a Alimentaria 2016.

Serret en un moment del Fruit Business Forum. Font: DARP

Serret en un moment del Fruit Business Forum. Font: DARP

Durant dos dies, hi han participat 66 operadors internacionals de 18 països tercers i 17 empreses catalanes, de les quals 8 ja van participar en l’edició anterior, també celebrada a Barcelona. L’objectiu del fòrum, que es clausura avui, ha estat generar un espai en què es puguin aplegar els interessos de totes les parts per a generar fluxos de negoci a través d’entrevistes B2B.

La consellera Meritxell Serret, que va inaugurar el congrés, va recordar que en els darrers cinc anys s’ha incrementat en un 60% el valor de les vendes de fruita a l’exterior i que “la nostra fruita està present a les cadenes europees més exigents pel que fa a la qualitat”.

Tanmateix, durant la taula rodona “La lletra petita del TTIP: Riscos i oportunitats per al sector agroalimentar”, Serret va remarcar la importància de no rebaixar, en cap cas, els nivells de seguretat alimentària de la UE i que cal assegurar els distintius de qualitat com ara la Indicació Geogràfica Protegida, la Denominació d’Origen Protegida i la Denominació d’Origen dels vins.

La consellera també ha ressaltat que l’Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP) no és una ampliació transatlàntica de la UE, sinó un acord de lliure comerç i que, per tant, hi haurà països que es liberalitzaran i d’altres en què es fixaran quotes amb aranzel zero. Serret també ha insistit en no utilitzar el sector agrícola i agroalimentari com a moneda de canvi en el procés.

El TTIP entre la Unió Europea i els Estats Units, més enllà de l'establiment de les bases per al lliure comerç entre les dues regions mundials, té implicacions en el comerç agroalimentari que han de conèixer i debatre les empreses exportadores, principalment, i també aquelles que, tot i que no exporten, puguin veure modificades les condicions de producció o transformació.

La taula rodona ha comptat amb la participació de la consellera de comercialització i comunicació de European Fresh Produce Association (Freshfel), Nelli Hajdu, el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, del director de la Federació Catalana de les Indústries de la Carn (FECIC), Josep Colladao, del diputat al Parlament Europeu, Josep M. Terricabres, de l’agregada agrícola de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya, Rachel Bickford, del cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europa a Barcelona, Mark Jeffery, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Diaz. El debat ha estat moderat per l’expert en política agrària comunitària Tomàs Garcia Azcarate.

 

Informació relacionada