ALIMENTACIÓ | 26/04/2016  RuralCat

Aliments a la carta, una realitat al mercat

El sector agroalimentari està desenvolupant i creant "nous aliments" d'acord amb les demandes dels consumidors i en col·laboració amb els centres de recerca i universitats. El que fa uns anys eren excepcions i desprès va ser tendència, ja és una realitat ineludible als mercats. Una jornada tècnica ha reunit a Alimentaria els protagonistes de diferents casos d'èxit.

Imatge de la presentació de la jornada

Imatge de la presentació de la jornada "Aliments a la carta. Nous productes per a noves demandes". Font: RuralCat

En l’espai The Alimentaria Hub, en el marc de la Fira Alimentària, ha tingut lloc la jornada “Aliments a la carta. Nous productes per a noves demandes”, presentada per Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària.

Aquesta jornada va posar en valor “els nous aliments” que actualment estan oferint les empreses agroalimentàries de Catalunya i la relació amb les tecnologies emprades i desenvolupades conjuntament amb centres de recerca i universitats.

Així, la seixantena de persones que van assistir a la jornada van poder conèixer experiències en el desenvolupament de productes amb perfils nutricionals més saludables, d’ús ràpid i adaptat o per a col·lectius amb necessitats específiques:

  • Mireia Cotaina, adjunta directora de qualitat d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, i Jordi Saldo, director del CERPTA (UAB) van explicar el procés que va donar lloc a la nova beguda d’arròs de Nomen.
  • Jaume Palau, director I+D+i d’Argal, i Olga Martín, catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL van explicar, l’experiència en el desenvolupament de les salsitxes Plops.
  • Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós i Elsa Lloret, del departament de Tecnologia dels Aliments de l’IRTA, van explicar el desenvolupament d’una atmosfera protectora per la conservació de la gamba fresca.
  • Joan Aliu, carnisser i mestre artesà alimentari i vicepresident del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines, i Brigitte Martínez, Tecnologia dels Aliments de l’IRTA, van explicar el cas de Dulses, la botifarra dolça cuita.
  • Marta Masides, de Medical Marketing Human Health, Bioibérica S.A., i Lluís Arola, director general CTNS-Eurecat i Catedràtic de la URV, van explicar perquè i com van desenvolupar Mobilee, un ingredient funcional per a la mobilitat i la salut articular.
     

En acabar la jornada, el subdirector Jaume Sió, va agrair la participació de tots el ponents, tot destacant la importància de la col·laboració publico-privada en la recerca i la innovació agroalimentària. En aquest àmbit, va recordar que enguany el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) celebra la seva 15à edició.

Et recordem que a l’apartat de Transferència Tecnològica de RuralCat , trobaràs el cercador de ponències i documentació de les jornades del PATT, on podràsconsultar els d'aquesta:

  1. Productes amb perfils nutricionals més saludables_NOMEN - Mireia Cotaina i Jordi Saldo
  2. Productes d'ús ràpid i adaptat_ARGAL - Jaume Palau
  3. Productes d'ús ràpid i adaptat_ARGAL - Olga Martín
  4. Productes d'ús ràpid i adaptat_Gamba de Palamós - Cristina Mañas i Elsa Lloret
  5. Productes d'ús ràpid i adaptat_DULSES - Joan Aliu
  6. Productes d'ús ràpid i adaptat_DULSES - Brigitte Martínez
  7. Productes per a col·lectius específics_Mobilee - Marta Masides i Lluís Arola