SANITAT VEGETAL | 12/06/2023  Ruralcat

Pla de xoc per al control de la mala herba echinochloa als arrossars de Catalunya

Echinochloa sp. és una mala herba molt problemàtica a les principals zones arrosseres del món.

Assaig per avaluar les estratègies de desherbatge químic disponibles tant en sembra de l’arròs en sec com en humit.

El Servei de Sanitat Vegetal del DACC està duent a terme un pla de xoc per a poder donar eines als arrossaires catalans que els ajudin a combatre el mill (Echinochloa sp) que, en els casos d’infestacions importants, posa en risc la producció d’arròs en àmplies zones del delta de l’Ebre i de la zona arrossera de Girona.

Echinochloa sp. és una mala herba molt problemàtica a les principals zones arrosseres del món. La seva capacitat per a desenvolupar resistències als principals herbicides utilitzats i la  retirada a la UE d’algunes substàncies actives que la controlaven, ha fet que el problema hagi augmentat els darrers anys a l’Estat Espanyol. Les condicions particulars d’una bona part del delta de l’Ebre que  no permeten l’adopció d’algunes pràctiques agronòmiques per a combatre la mala herba han contribuït a agreujar la situació en aquesta zona.

 

Foto 1: Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal realitzant el recompte de noves plantes  d’Echinochloa germinades per tal de poder-ne modelitzar la seva emergència.

 

El Pla de xoc dona un impuls més ambiciós a la tasca i a les diferents mesures dutes a terme pel  Servei de Sanitat Vegetal en el control de males herbes en el cultiu de l’arròs els darrers 15 anys. A banda de  la identificació de les parcel·les més afectades, amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Vegetal, el Pla aprofundeix en aspectes agronòmics i biològics de l’Echinochloa, com són la modelització de les seves emergències o el coneixement de la quantitat, distribució i longevitat de les seves llavors al sòl. Tot això, amb l’objectiu de poder adaptar el maneig de l’arròs a les debilitats de la mala herba, incorporant el màxim de mesures a la gestió integrada d’aquesta.  També s’avaluen les principals estratègies de control químic disponibles i es caracteritzaran les Echinochloes resistents als herbicides.

El Pla també ha estat l’embrió per a la recuperació del Grup de treball estatal de l’arròs amb el suport del Ministeri d’Agricultura, amb l’objectiu que les diferents comunitats autònomes puguin intercanviar informació i  puguin dur a terme estratègies i estudis de forma conjunta.

 

Foto 2: Detall de l’extracció de sòl per a l’avaluació del banc de llavors.

 

Font: DACC