RECERCA | 06/05/2016  IRTA

L'escàner d'animals vius, una nova eina per a la industria càrnia

La tomografia computeritzada permet obtenir imatges dels diversos teixits i fer models de creixement sense sacrificar els animals

Sala d'escàner a l'IRTA de Monells (Girona)

Sala d'escàner a l'IRTA de Monells (Girona)

La tomografia computeritzada (TC) és una tecnologia que permet obtenir imatges de l’interior dels cossos sense necessitat d’obrir-los. Aquesta tecnologia, desenvolupada inicialment amb finalitats mèdiques, està sent utilitzada per investigadors de l’IRTA com a eina per determinar la composició de greix, múscul i os de les seves canals i talls.

L’equip de TC permet veure l’interior de l’animal i obtenir valors d’espessor, àrea i volum de cada un dels teixits. En ser una tècnica no invasiva ni destructiva es pot estudiar l’evolució de la composició de la canal d’un mateix animal en diverses fases del seu desenvolupament. Tradicionalment aquests valors s’obtenien a partir del sacrifici seriat d’animals. L’ús d’aquest escàner aconsegueix estalviar temps i diners i millorar la precisió dels resultats, ja que, entre altres, permet treballar amb el mateix animal.

Una altra de les aplicacions de l’escàner és la reconstrucció tridimensional de l’animal, a partir del qual s’està treballant amb la possibilitat de fer l’especejament virtual per a predir la composició de greix i múscul per a cada un dels talls i, per tant, optimitzar aquest procés per a la indústria.

L’IRTA compta amb un equip de tomografia computeritzada amb el que treballa per a diversos projectes d’investigació i per donar servei a empreses. “El TC ens permet fer un seguiment del creixement dels teixits i l’avaluació dels ossos per veure l’efecte de l’alimentació en la composició de l’animal” comenta Maria Font, investigadora de l’IRTA. Altres aplicacions del TC poden ser la sanitat animal –diagnòstic de rinitis-, la selecció genètica o el seguiment de processos industrials com el salat del pernil.

Actualment la Unió Europea ha aprovat l’ús del TC com a sistema de referència per a calibrar equips de classificació de canal.
 

VIDEO: La investigadora Maria Font explica l’ús del TAC a l’IRTA

Vídeo: La investigadora Maria Font explica l’ús del TAC a l’IRTA

 

Informació relacionada