FERTILITZACIÓ | 04/07/2023  Ruralcat

S’identifiquen les millors estratègies per reequilibrar els nutrients en els sòls agrícoles

El projecte P-K OPTIM definirà diferents estratègies i condicions per oferir al sector les millors pràctiques adaptades als seus camps.

El projecte demostratiu P-K OPTIM mostrarà estratègies pràctiques i sostenibles per reduir el contingut de fòsfor i/o potassi en sòls amb continguts elevats d’aquests nutrients.

Cada cop hi ha més sòls agrícoles amb continguts molt alts de fòsfor (P) i/o potassi (K) assimilable; això es deu a l’aplicació de fertilitzants, principalment orgànics, amb continguts elevats d’aquests nutrients respecte el contingut de nitrogen (N) que absorbeixen els cultius. Aquest desequilibri pot provocar una pèrdua de fertilitat dels sòls, i augmenta el perill de contaminació d’aigües subterrànies. En aquest sentit, la normativa actual marca que cal reduir aquests nutrients a mig termini.

El projecte demostratiu P-K OPTIM mostrarà estratègies pràctiques i sostenibles per reduir el contingut de fòsfor i/o potassi en sòls amb continguts elevats d’aquests nutrients. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració de diverses cooperatives, associacions i empreses agrícoles, implementarà aquestes estratègies en parcel·les agrícoles comercials de cultius extensius amb continguts elevats d’aquests nutrients i avaluarà l’evolució d’aquests en el sòl.

Amb la informació adquirida es publicarà una guia pràctica per poder escollir aquelles estratègies que millor s’adaptin a cada explotació o parcel·la, i es transferirà el coneixement al sector a través de les jornades i canals informatius de l’IRTA i de les entitats col·laboradores. El responsable del projecte és Francesc Domingo, investigador del programa Cultius extensius sostenibles a l’IRTA de Mas Badia (La Tallada d’Empordà, Girona).

Els resultats obtinguts seran útils per identificar i fer extensives les estratègies més eficaces arreu del territori, ja que les recomanacions aniran adaptades a la varietat de circumstàncies que es presenten en els sistemes agraris de Catalunya. Es tracta, doncs, d’un projecte que avança en el camí d’aconseguir una producció agrícola sostenible i uns sòls tan sans com productius.

 

Font: IRTA

Informació relacionada