PROJECTE EUROPEU | 25/07/2023  Ruralcat

El projecte Interreg Europe ORIGINN sorgeix per posicionar la innovació al sector agroalimentari i fer front a la bretxa social i econòmica de les zones rurals de Catalunya

L’objectiu és posicionar la innovació al sector agroalimentari com a element central per fer front a un desafiament que afecta les zones rurals de Catalunya i altres indrets de la Unió.

Els projectes del programa Interreg Europe estan dissenyats per millorar les polítiques públiques a través de la col·laboració entre entitats de diferents territoris europeus.

Els projectes del programa Interreg Europe estan dissenyats per millorar les polítiques públiques a través de la col·laboració entre entitats de diferents territoris europeus (especialment governs), les quals, a través de l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, fan propostes i accions de millora dels seus instruments de política pública. És a dir, en el cas de Catalunya, l’objectiu és debatre, compartir informació i aprendre d’altres territoris europeus per millorar i enfortir els plans, estratègies i/o línies d’actuació de les que la SDG de Transferència i Innovació Agroalimentària n’és responsable.

L’objectiu del projecte ORIGINN és posicionar la innovació al sector de l'agroalimentació com a element central per fer front a un desafiament que afecta les zones rurals de Catalunya i altres indrets de la Unió: la bretxa social i econòmica entre aquestes zones i les àrees urbanes genera èxode rural lligat a menors oportunitats. A través de generar possibilitats empresarials i laborals de més valor afegit (gràcies a la innovació) es pretén dinamitzar el sector en aquests territoris i convertir-lo en un dels elements centrals del seu creixement.

En aquest projecte, col·laboren els següents socis:

-El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

-L’Autoritat Regional de l’Est i el Centre d’Irlanda

-L’Autoritat Regional de Jämtland Härjedalen a Suècia

-L’Agència de Desenvolupament Regional de la Regió Centre de Romania

-La Regió Autònoma de Prešov a Eslovàquia

-L’Autoritat Regional d’Emília-Romanya a Itàlia

-El Ministeri d’Afers Rurals de la República d’Estònia

 

Els àmbits de debat, són els següents:

-Digitalització al món rural, on a Catalunya busquem millorar en aquest àmbit tecnològic al sector agroalimentari en aquestes zones.

-Innovació verda i sostenible, on analitzarem bones pràctiques i metodologies innovadores al sector que assegurin un futur verd i mediambientalment sostenible.

-Innovació social, on analitzarem els reptes de les zones rurals en l’àmbit social per veure com la innovació en agroalimentació hi pot donar resposta (dones, exclusió social, migració, entre d’altres).

-Innovació en gestió empresarial, on buscarem plantejar mecanismes d’innovació en la gestió empresarial (organització, finançament, màrqueting, entre d’altres) per millorar la competitivitat del sector a les àrees rurals.

 

Aquest projecte és cofinançat per la Unió Europea. El pressupost previst del projecte és de 1.659.300,00 euros, dels quals el 80%, serà aportat per fons FEDER. El projecte tindrà una durada de 4 anys (març 2023 – febrer 2027).

 

Font: DACC