TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 27/05/2016  IRTA

L'onada de calor va condicionar la postcollita de fruita de 2015

L'IRTA avalua les incidències en la campanya de la fruita a la XV jornada de postcollita, que va reunir a Lleida un centenar d'empreses del sector.

Més de 150 visitants participen a la XV jornada tècnica de postcollita celebrada al Fruitcentre. Auto: IRTA

Més de 150 visitants participen a la XV jornada tècnica de postcollita celebrada al Fruitcentre. Auto: IRTA

El passat 19 de maig es va celebrar a Lleida la XV jornada tècnica de postcollita, organitzada per l’IRTA, una trobada de referència per debatre i donar a conèixer temes d’interès per al sector de la fruita. Hi van assistir un centenar de representants d’empreses de Lleida, Girona, Aragó i La Rioja, entre altres zones fruiteres de l’Estat Espanyol.

Durant les conferències del matí, una de les responsables del Servei Tècnic de Postcollita de l’IRTA, Elena Costa, va exposar les principals incidències de l’última campanya de la fruita. Costa va destacar les altes temperatures i les pedregades de principis d’estiu com les causants de que la fruita arribés a les càmeres de conservació amb menys fermesa i es desencadenessin problemes com la descomposició interna, l’escaldat, present sobretot en pera blanquilla, que empitjora l’aspecte de la fruita i en dificulta la venda. En préssec i nectarina, Costa va identificar que l’aparició de fongs com Monilinia com a principal problema.

Per al servei tècnic de postcollita de l’IRTA és fonamental identificar aquests problemes per tal de poder encarar la propera campanya amb solucions. En aquest sentit, Costa va presentar algunes de les estratègies en que l’IRTA està treballant per controlar la conservació de la fruita i millorar-ne la qualitat per als consumidors. Les altes temperatures seran una constant a tenir en compte en les properes campanyes, ja que l’escalfament global és una realitat que condicionarà la capacitat de conservació de la fruita.

A més d’aquest anàlisi, també es van tractar altres temes d’interès per al sector com els protocols d’exportació de fruita a Canadà, Sud-Àfrica i Xina, les principals incidències en l’exportació i les novetats que s’estan aconseguint a Holanda en els sistemes de conservació d’atmosferes dinàmiques.

Les ponències del matí van acabar amb una taula rodona moderada pel cap del programa de Postcollita, Josep Usall, on directius de les empreses Fruits de Ponent, Frutas Hermanos Aguilar i Giropoma van dinamitzar un debat sobre els reptes de la postcollita en la definició dels models comercials.

A la tarda, les cambres de l’IRTA Fruitcentre van acollir ponències comercials i els visitants van poder participar en un show cooking a la cuina industrial de l’edifici del Fruitcentre, on es van posar en pràctica algunes de les possibilitats que la fruita té com a matèria primera per a innovació culinària.

 

L’IRTA organitzarà el primer curs sobre postcollita en castellà

 

L’èxit de la jornada de postcollita al llarg d’aquests 15 anys ha portat a l’IRTA a organitzar un curs de postcollita adreçat a professionals que aquest octubre celebrarà la seva primera edició. Es tracta d’un curs intensiu de 5 dies que combina la teoria i la pràctica i inclourà visites a centrals. Aquesta formació té com a referent el curs de postcollita de la UC Davis (EEUU) i el de la universitat de Wageningen (Holanda). El Curs de l’IRTA es vol convertir en un referent en la formació en postcollita en castellà.
 

Informació relacionada