AGRICULTURA | 10/06/2016  DARP

Primera prova amb drones per aplicar fitosanitaris en cultius i palmeres

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha realitzat la primera prova d'aquestes característiques a l'Estat i, molt probablement també, a Europa.

La prova d'aplicació de fitosanitaris amb drones s'ha dut a terme en vinya i cultius extensius

La prova d'aplicació de fitosanitaris amb drones s'ha dut a terme en vinya i cultius extensius

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit, aquest matí, una prova amb drones per l’aplicació aèria de productes fitosanitaris, que s’ha dut a terme en vinya i cultius extensius en una parcel·la de les finques de l’empresa vitivinícola Raimat, i posteriorment, al Centre de Fauna de Vallcalent, s’ha efectuat la prova sobre palmeres.

Com ha explicat Ferran de Noguera, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament ve duent a terme un procés de control i millora dels tractaments aeris a Catalunya. I dins d’aquesta activitat, “s’està experimentant amb la utilització de drones per a la realització de tractaments de precisió dins del marc general de l’agricultura de precisió, per a una possible futura utilització quan estiguin autoritzats d'acord amb la normativa”.

Els drones permeten la realització de tractaments localitzats, georeferenciats amb la informació prèvia sobre la sensibilització del cultius i la presència de plagues, malures i males herbes en estadis anteriors o molt inicials de la infestació. En conseqüència, com ha afegit de Noguera, “els tractaments amb drones spoden suposar clars avantatges en la logística, l’economia, i la seguretat personal i ambiental”.

Ferran de Noguera també ha subratllat que la prova és la primera d'aquestes característiques que es realitza a l'Estat, que el DARP n’és pioner tant a nivell estatal i, molt probablement, a escala europea, i que es tracta d’una actuació avançada que solament disposa d’un recorregut paral·lel als Estats Units d’Amèrica, on recentment s’ha autoritzat els tractaments amb drones gràcies al l’experimentació prèvia realitzada per la Universitat de Califòrnia sobre vinyes al Campus de Davis.

La prova s’ha realitzat amb la contribució de les empreses catalanes MDRONE i Drone Creativo, i en la seva realització ha col·laborat l’empresa Codorniu SA, posant a disposició diferents parcel·les de la finca de Raïmat (Denominació d’Origen Costers del Segre), empresa amb una llarga experiència en la utilització d’aeronaus en la gestió de les operacions de cultiu i la verema selectiva amb resultats molt positius, com ha fet palès, per la seva banda, Santiago Planas, del Servei de Sanitat Vegetal del DARP.

La prova realitzada aquest matí ha estat restringida a experts dels serveis oficials i investigadors en gestió de plagues, malalties i males herbes del Servei de Sanitat Vegetal, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), tots del DARP, i del Grup de Recerca en Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (UdL)-Agrotecnio.

Les aplicacions més immediates, amb tota probabilitat, seran la realització de tractaments selectius en cultius extensius (cereals i farratges) i en individus aïllats amb dificultat d’accés per la via convencional. Aquest seria el cas del control de plagues com el morrut i la paysandisia de les palmeres.

La combinació de la teledetecció aèria basada en la generació de mapes zonals i els tractaments localitzats obren un ampli horitzó en el marc de l’agricultura de precisió per al conjunt de la producció agrícola i la gestió d’espais verds.