ALIMENTACIÓ | 15/06/2016  DARP

La IGP Gall del Penedès obté el reconeixement europeu

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Gall del Penedès' en el registre europeu de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

El Galls del Penedès es cria en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any. Font: DARP

El Galls del Penedès es cria en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any. Font: DARP

Així, aquest producte s’afegeix als 1.340 productes agroalimentaris amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i IGP que compten amb l’empara de la Unió Europea; més de 190 dels quals corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol, i 22 a Catalunya.

La Indicació Geogràfica Protegida ‘Gall del Penedès’ protegeix carn fresca de pollastre de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional. Es tracta d'una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada, resistent a la calor i al fred mediterrani. És una carn que es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals. i una carn i uns músculs ferms i sucosos.

Per a la cria del ‘Gall del Penedès’ s’utilitza un sistema de producció estretament lligat a la tradició vitivinícola de la zona, amb la inclusió de granet de raïm en la seva dieta. Altres característiques de la producció és que els animals es crien en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any, i l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

La Indicació Geogràfica Protegida ‘Gall del Penedès’ va ser promoguda i sol·licitada per l’‘Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca’ amb la intenció de dinamitzar, valoritzar i protegir la producció d’aviram penedesenc. Els productors preveuen que el reconeixement com a IGP serveixi per a incrementar les vendes i el valor afegit del producte. Això però, la importància i l’impacte econòmic i social del reconeixement de la IGP no es limita a un impacte directe, sinó que es preveu un impacte indirecte sobre l’economia del territori atesa la repercussió sobre el turisme, i s’espera que la IGP Gall del Penedès es sumi a les denominacions d’origen víniques del Penedès (DO Penedès i DO Cava), i reforci encara més la idea que el Penedès és terra de productes de qualitat, arrelats al territori, que són un bon complement per a potenciar el turisme.

El ‘Gall del Penedès’, la seva cura, consum i comercialització han format part durant segles de l’aprenentatge consuetudinari de la pagesia del Penedès. Literatura escrita, tradició oral i obres artístiques descriuen com en totes les masies es criava aquestes aus, tant per a abastir el nucli familiar, com per a ser durant temps base de l’economia familiar, atès que els ous d’aquestes aus, de color marró vermell intens (conegut com a “ou rogenc de Vilafranca”), es venien i eren molt apreciats en els mercat locals (mercat de Vilafranca, documentat del segle XII) i en el mercat de Barcelona, així com la carn del ‘Gall del Penedès’ també gaudia de gran reputació i renom, fet que es demostra amb la realització ‘Fira del Penedès’, que es remunta al segle XII, després la ‘Fira de Sant Tomàs’, actualment coneguda com a ‘Fira del Gall’. La continuïtat ininterrompuda d’aquest certamen anual ha fet que els agricultors de la comarca, que tenien petites granges, poguessin exposar i vendre el seu producte, mantenint una alimentació tradicional condicionada pel cultiu de la vinya de la zona emparada per la IGP.

La zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ comprèn 73 municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia, i l’Alt Camp. Aquesta zona geogràfica de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ ha estat definida en funció del criteris següents: l’antiguitat i reputació del producte, la realitat econòmica, social i històrica del territori, i els factors mediambientals.

Així, la zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ està formada pels municipis següents:
- Alt Penedès: comarca sencera (27 municipis).
- Baix Penedès: comarca sencera (14 municipis).
- Garraf: comarca sencera (6 municipis).
- Anoia (25 municipis): Argençola, La Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, El Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons .
- Alt Camp: Rodonyà.