A L'ESPERA D'UNA REGULACIÓ ESTATAL | 15/09/2010  RuralCat/IDIAP

El 50% dels aliments industrials supera les recomanacions de contingut de greixos trans

Un grup d'investigadors catalans ha analitzat el consum de productes de pastisseria industrial i snacks entre la població infantil i juvenil a l'espera d'una regulació del consum d'aquest aliments. Un 50% dels productes industrials respecta el contingut en greixos trans complint les recomanacions europees (menys d'1% del total de greixos) mentre que l'altre 50% supera les recomanacions (entre l'1% i el 3% del total de greixos). Gairebé el 40% dels nens i nenes d'Educació Primària consumeixen productes amb greixos trans.

crispetes_091510cont

 

Els resultats de l'estudi mostren que la majoria dels nens i nenes segueix una dieta mediterrània de qualitat moderada-alta, tant els que mengen a casa com els que ho fan al menjador escolar. Malgrat aquesta bona adhesió a la dieta mediterrània el consum de productes amb greixos trans és alt. L'estudi, realitzat a escolars de 1r, 4t i 6è de Primària de nou escoles de Mataró (Barcelona), mostra que la prevalença d'excés de pes i obesitat és similar a la de la resta de Catalunya (17% d'excés de pes i 5% d'obesitat).
 

Com es va dur a terme l'enquesta?

El grup d'investigadors va fer arribar a mares, pares i escolars una enquesta sobre hàbits alimentaris per respondre de forma individual i anònima. L'enquesta també recollia dades demogràfiques del lloc on dinaven (menjador escolar o casa), i d'antecedents patològics que poguessin ser motiu d'exclusió.
 
L'estudi permetrà realitzar intervencions per modificar hàbits alimentaris poc saludables entre els joves i els nens, un període crucial per actuar sobre la seva conducta alimentària, ja que és quan adquireixen els seus costums alimentaris.
 

El consum de greixos trans encara no està regulat

La presència d'aquests greixos als aliments elaborats està regulada en la majoria dels països de la Unió Europea. A Espanya el consum d'aquests aliments encara no està regulat, i en l'etiquetatge no s'especifica la quantitat de greixos trans que contenen.
 
Els greixos trans són àcids grassos que estan presents en multitud de productes de la indústria alimentària, com menjars ràpids, congelats, precuinats (pizzes, arrebossats, patates fregides), crispetes, snacks de xocolata, i pastisseria (pastissos, magdalenes, croissants...).
 
Aquesta regulació suposa que el contingut de greixos trans en aquest tipus d'aliments ha de ser menor a l'1% del total de greixos. A més, la regulació exigeix que les etiquetes d'aquests productes especifiquin quin percentatge de greixos trans porten.    
     
Els autors d'aquest estudi, membres de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), juntament amb l'Atenció Primària de Mataró i els Serveis d'Educació i Salut Pública de l'Ajuntament de Mataró, que ha estat guardonat amb el Premi Gonzalo Calvo que atorga l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i les Balears, consideren que el seu treball aporta informació essencial sobre els hàbits alimentaris de la població escolar i que "ha de servir per treballar en estratègies que permetin modificar els hàbits poc saludables".