L’Associació de Dones del Món Rural organitza el seu primer Congrés sobre gestió hídrica i economia del sector primari
El Congrés ‘Dones del món rural el motor de canvi del sector primari: la gestió hídrica i econòmica com a reptes de futur’ se celebrarà el pròxim 16 de novembre a Món Sant Benet, situat a Sant Fruitós de Bages.
L’acte comptarà amb ponents de gran renom, especialitzats en economia, gestió de l’aigua i reg, sobirania alimentària i perspectiva de gènere, així com la participació de les sòcies de l’Associació de Dones del Món Rural.
El pròxim 16 de novembre, l’Associació de Dones del Món Rural organitza el I Congrés ‘Dones del món rural el motor de canvi del sector primari: la gestió hídrica i econòmica com a reptes de futur’ a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages).
Un acte plural i divers, que espera rebre l’assistència d’un gran nombre de professionals, col·lectius, entitats i organitzacions del sector, i que té la missió de debatre temes de vital importància del sector primari: la gestió eficient de l’aigua en la situació actual de sequera, el model econòmic òptim dels negocis del sector primari i la innovació d’empreses agroalimentaris impulsades per dones.
Les inscripcions al congrés ja estan obertes i les entrades es poden adquirir omplint i seguint les indicacions del formulari de registre.
Un cartell amb ponents de gran rellevància en el sector primari
L’acte, que comptarà amb la benvinguda institucional de presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural, Rosa Domènech, i del conseller del DACC de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, s’iniciarà a les 8:30 h i finalitzarà a les 18 h. A mig matí, s’iniciaran les rodes de ponències a la Sala Gran Montserrat de Món Sant Benet, que estaran moderades per la periodista Eva Vicens.
En primera instància, s’ha organitzat el cicle ‘El model econòmic de les empreses del sector primari, a debat: nous horitzons i tendències de futur’, on hi haurà tres ponents de primer nivell que debatran sobre economia, sector primari i sobirania alimentària: Francesc Reguant, economista especialitzat en agroalimentació i fundador d’Obealimentària del Col·legi d’Economistes; Mirene Begiristain, doctora en economia i investigadora en sistemes alimentaris sostenibles i agroecologia de la Universitat del País Basc (EHU); i, Annaïs Sastre, sòcia de les Cooperatives L'Aresta i Arran de terra, experta en sobirania alimentària, agroecologia i ruralitats.
Seguidament, i després de la pausa-cafè, s’iniciarà el bloc ‘La gestió eficient de l'aigua en el sector primari català, davant la incidència del canvi climàtic’, que comptarà amb la participació de Gemma Puig, meteoròloga a l’espai del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, que iniciarà aquesta part amb una introducció sobre l’impacte del canvi climàtic al sector primari, i la seva adaptació al nou paradigma. A continuació, tancarà aquesta ronda, Joan Girona, investigador Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb una ponència per posar sobre la taula la importància de la gestió eficient de l'aigua per a la producció dels aliments i desmuntar mites sobre l’agricultura i el malbaratament de l’aigua.
Un cop finalitzada aquesta primera part de ponències, es conduirà als assistents al menjador de La Fàbrica de Món Sant Benet, on hi haurà un dinar a peu dret amb plats elaborats amb productes de les sòcies de l’Associació de Dones del Món Rural.
A la tarda, se centraran totes les mirades en la figura de la dona al món rural, amb una sessió on participaran 6 sòcies de l’entitat, per posar en valor projectes d’èxit i innovadors, impulsats per dones: Susana Castells, impulsora de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre i Ecocastells (Deltebre, Terres de l’Ebre); Mª Àngels Prat, ramadera del sector boví de llet de l'empresa Granja Can Thió - EFA Aymerich de Franciac (Caldes de Malavella, la Selva); Marta Borràs, ramadera del sector porcí i co-fundadora de Dpagès (Solsona, Solsonès); Urgell Isus, sòcia-fundadora de l'associació Menja't l'Alt Urgell i representant de Ramaderia de Ca l'Andreu (Alàs, Alt Urgell); Dolors Roca, pagesa i viticultora del projecte Fruita de Cal Roca (La Granada, Alt Penedès); i, Judit Sogas, viticultora i enòloga del Celler Rubió de Sòls (Balaguer, Noguera).
Reconeixement a la trajectòria d’una dona del món rural
L’acte tancarà amb un reconeixement a la trajectòria d’una dona del món rural, i l’entrega d’un guardó. La presentació de candidatures està oberta a tothom, i es tancarà el 23 d’octubre. La candidata que es proposi ha hagut de contribuir a la posada en valor de la dona dins el sector primari, i es tindran en compte aspectes com l’emprenedoria, el lideratge, la innovació i la singularitat.
La guanyadora serà escollida per un jurat professional format per un representant de cada una de les següents entitats: Associació de les Dones del Món Rural, Associació Catalana de Dones de la Mar, Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Associació pel Desenvolupament Rural amb Mirada de Dona, Associació d'Entitats Assessores Agràries de Catalunya, Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Col·lectiu REM, i referent dels grups d'acció territorial per a les dones rurals del DACC. Aquest últim organisme també dona suport a l’organització del congrés.
Les candidatures s’han de fer arribar al correu electrònic dones@donesmonrural.cat.
Una jornada per alçar la veu i estrènyer vincles
L’entitat compta amb un pla d’accions molt marcat i exhaustiu, que disposa de diferents línies de treball: incidir en polítiques públiques gràcies a la participació del Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, un ens creat pel DACC; debatre temes específics del sector primari, a través d’uns grups sectorials interns; crear accions de sensibilització, mitjançant la participació activa en diversos canals de comunicació, processos o iniciatives com l’Agenda Rural de Catalunya; proporcionar formacions gratuïtes a les sòcies; i, organitzar sortides i trobades per crear xarxa i conèixer projectes empresarials encapçalats per dones emprenedores.
Font: Associació de Dones del Món Rural