ESTADÍSTIQUES | 20/10/2023  Ruralcat

Publicades les superfícies, rendiments i produccions definitives dels conreus agrícoles de Catalunya de l’any 2022

Aquestes dades es publiquen tant a escala municipal com comarcal, per demarcacions provincials i pel conjunt de Catalunya.

Per a aquesta estadística, s’han utilitzat els diferents registres oficials, com ara el Registre Vitivinícola, les dades de la DUN – 2022 i El SIGPAC, per determinar la distribució de les superfícies de conreus.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’han publicat les dades definitives de l'any 202 de superfícies, rendiments, produccions i destinacions de la producció de tots els conreus a Catalunya. Aquestes dades es publiquen tant a escala municipal com comarcal, per demarcacions provincials i pel conjunt de Catalunya.

Per l’Estadística de superfícies i produccions de conreus agrícoles per demarcacions de l’any 2022, s’han utilitzat els diferents registres oficials, com ara el Registre Vitivinícola, les dades de la DUN – 2022 i El SIGPAC, per determinar la distribució de les superfícies de conreus.

Referent als cultius de cereals, la superfície total ha disminuït en un 33,1% respecte a la campanya 2021, i la producció un 46,4%.  Pel que fa als cereals amb més superfície a Catalunya, igual que l’any passat són l’ordi i el blat. El primer ha augmentat un 2,5% la producció respecte a la campanya anterior, mentre que el blat, ha disminuït un 1,6% respecte a l’any 2021.

En lleguminoses, la superfície total s’ha reduït un 12,7% respecte a l’any anterior, fet que provoca una disminució del 42,5% de la producció. Els pèsols secs són els llegums amb més superfície i més producció de l’any 2022. Pel que fa als tubercles, hi va haver un lleuger augment tant de la superfície com de la producció. D’aquesta família en destaca la patata mitja estació.

En conreus industrials, l’any 2022 hi va haver un augment considerable de la superfície, un 32,9%, i, per tant, també un augment de la producció. En canvi, amb els farratges, hi ha hagut una disminució que també comporta menys producció.

Pel que fa a les hortalisses, s’ha detectat una lleugera disminució de la superfície i de la producció. La producció més alta és la del tomàquet, tot i patir una disminució del 10,3%, i la de la ceba, que ha patit una reducció del 22,9% respecte a la campanya 2021. L’any 2022, els cítrics també han patit una davallada, ja que la producció ha estat un 21,9% menor a la de l’any 2022.

Finalment, tant la superfície de vinya com la d’olivera disminueixen una mica respecte a l’any anterior, i en conseqüència, la seva producció també.

Si us interessa el món agrari i voleu estar informats de l’actualitat i les novetats, podeu fer la subscripció al butlletí a través de la web del DACC per rebre el butlletí informatiu de Novetats Estadístiques.

 

Font: DACC