La innovació i les noves tecnologies, l’eix principal de la jornada de celebració dels 20 anys de RuralCat
Durant la jornada, s'ha donat a conèixer les oportunitats que ofereix la transversalitat de les noves tecnologies en el sector agroalimentari.
S'han presentat diferents solucions com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada i altres innovacions.
En el marc de la jornada dels 20 anys de RuralCat, celebrada el 26 d’octubre, s’ha donat a conèixer les oportunitats que ofereix la transversalitat de les noves tecnologies en el sector agroalimentari. RuralCat al llarg d’aquests anys s’ha convertit en un portal de referència incorporant les TIC i utilitzant les darreres tecnologies per a posar a l’abast eines i serveis que facilitin la presa de decisions al sector professional. Per tant, la jornada s’ha organitzat, en primer lloc, per fer un resum de les actuacions i indicadors d’aquests 20 anys de funcionament i per explicar el projectes de futur de la plataforma. També s’ha preparat com a espai per a descobrir, conèixer i poder provar les tecnologies immersives que poden ser aplicables al sector agroalimentari que és el públic objectiu del projecte RuralCat. S’han presentat diferents solucions tecnològiques com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada i altres innovacions. També, s'han mostrat aplicacions tecnològiques com pràctiques i connexions remotes a camp, control de cultius o digitalització de processos.
La jornada ha estat presentada pel Secretari d’Alimentació, el Sr. Carmel Mòdol, qui ha posat en valor el prestigi del portal i els professionals que l’han fet possible tots aquests anys. “Brindem per tornar a celebrar 20 anys més de RuralCat, una eina que contribueix a millorar el sector i per un futur d’un país que inverteix per produir aliments pels nostres conciutadans” ha iniciat Mòdol.
El Director General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, el Sr. Joan Gòdia, ha fet un repàs de les actuacions realitzades durant 20 anys tot explicant que “RuralCat gaudeix d’una molt bona salut, tot això és gràcies als professionals i a l’actualització contínua del portal, i també de la qualitat dels continguts que s’ofereix”.
Imma Malet, Responsable de comunicació i difusió tecnològica del Servei d’Innovació Agroalimenària , amb l’objectiu de mostrar els resultats positius que experimenta RuralCat, ha presentat els indicadors de 2023, i les dades globals d’aquests 20 anys, entre les que destaquen 41 milions de pagines vistes totals, 1.000 butlletins publicats, més de 9.500 notícies publicades, entre altres indicadors.
Aquests resultats, es poden consultar a l’article “20 anys de RuralCat: La infografia que reuneix totes les dades i indicadors del portal al llarg d’aquests 20 anys”.
La part principal de l’acte l’ha portat a terme l’empresa Invelon amb la ponència “Revolució immersiva al sector agroalimentari: optimització, acceleració i empoderament”, i s’han realitzat activitats immersives amb tecnologia de realitat virtual augmentada. Invelon treballa per incorporar la transversalitat de noves tecnologia a diversos sectors, entre ells l’agroalimentari. “Estem implementant solucions al sector agroalimentari com ara que professionals del sector puguin fer pràctiques, per exemple, de poda, a través d’ulleres de realitat augmentada, i que es pugui fer des d’on es vulgui i que sigui replicable tant com es necessiti”, ha explicat Alan Navarro, Key Account Manager d’Invelon.
Activitat immersiva amb tecnologia de realitat virtual augmentada.
La jornada ha continuat amb la presentació del projecte RuralCat 2030, un projecte realitzat amb Eurecat i amb la participació dels tècnics i persones expertes del Departament, responsables d’Oficines Virtuals i altres seccions de RuralCat, i que s’ha centrat en aspectes bàsics pel sector com són l’assessorament, la formació, la gestió del talent, la comunitat, l’open data, els observatoris de dades i tendències, els serveis i les eines per al suport de la presa de decisions.
També s’ha dut a terme una taula rodona amb els diferents responsables del portal al llarg d’aquests 20 anys: Joan Salvador Minguet , Josep Maria Masses, Sefa de Ribot, Imma Malet i Raquel Sebastian. Joan S. Minguet, el primer responsable al capdavant de RuralCat, ha explicat la seva trajectòria i com van ser els inicis. “El sector va veure la iniciativa RuralCat amb moltes ganes: anaven entrant i connectant-se des d’arreu del món. Ho van viure molt positivament. També des dels inicis del portal es posar en marxa la Formació Agrària a Distància (FAD)”, recorda Minguet. Josep Maria Masses, qui va agafar el relleu a Minguet a partir de l’any 2006, ha explicat el camí que volien que seguís el portal: “En aquell moment, volíem que RuralCat fos una eina fresca, tècnica i participativa”. La Sra. Imma Malet, l’actual responsable del portal, ha parlat de la línia que segueix actualment RuralCat: “Un dels nostres reptes, i pel qual estem treballant, és incrementar les eines de suport a la presa de decisions que poder ser rellevants pel sector, i també, personalitzar els continguts que oferim als usuaris basats en demandes concretes que ens arribin per part seva”. També ha fet referència a tot l’equip i persones que col·laboren en el projecte RuralCat, perquè aquest segueixi sent tant exitós com ho ha estat aquests 20 anys. Malet ha remarcat que “RuralCat funciona perquè totes les persones que formen part del projecte se l’han fet seu i l’han fet arribar al sector professional amb el qual estan estretament en contacte. És un projecte totalment col·laboratiu”. Finalment, la Sra. Raquel Sebastián, d’Adasa Sistemas, l’empresa líder en tecnologies que gestiona el portal, ha destacat els temes de l’accessibilitat, usabilitat i adpatabilitat que actualment ofereix el portal: “Hem fet un treball molt important quant a l’adaptació del portal perquè sigui accessible, estigui adaptat a diferents dispositius mòbils, tauletes, ...i sigui molt fàcil d’entendre i utilitzar, la qual cosa ha suposat un gran esforç perquè RuralCat és una plataforma que integra molts continguts, aplicatius i eines i serveis”. També ha comentat el tema de la ciberseguretat, ja que RuralCat no està exempt dels atacs, que cada vegada són més nombrosos i més sofisticats, per tant, tal i com comenta R. Sebastián, cal tenir la capacitat tècnica per evitar-los i en qualsevol cas, si es donen, poder minimitzar les conseqüències.
Taula rodona amb Sefa de Ribot, Josep Maria Masses, Joan Salvador Minguet, Imma Malet i Raquel Sebastian.
La jornada ha finalitzat amb l’activitat participativa “Qui en sap més d’aquests 20 anys” on el públic assistent ha posat a prova els seus coneixements sobre el portal.
La cloenda s’ha dut a càrrec la Subdirectora General de Transferència i Innovació Agroalimentària, la Sra. Glòria Cugat, que ha recalcat la tasca de tots els col·laboradors de RuralCat i els ha animat a continuar endavant per a seguir sent un portal de referència.
RuralCat neix com a eina de comunicació i difusió de continguts d’interès per al sector agroalimentari, ramader, pesquer i forestal de Catalunya, i es dirigeix a agricultors, ramaders, persones de l'agroindústria, estudiants, docents, investigadors, professionals de l'assessorament, del sector.
Font: RuralCat