III FÒRUM AGROALIMENTARI DE CATALUNYA | 22/09/2010  AlimenCat

Albet i Noya, Celler de Gelida i Ramon Roqueta guardonats amb els Tàstum 2010

El jurat dels premis Tàstum 2010 ha decidit distingir amb el Premi Vinya i Vi de Producció a Josep Mª Albet, d'Albet i Noya, i amb el Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització al Celler de Gelida. En l'edició d'enguany s'ha fet una menció especial a Ramon Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi. Altres guardonats són Jordi Estadella, a títol pòstum, i la sèrie La Riera, de TV3. El lliurament dels premis tindrà lloc el 18 d'octubre en el marc del 3er Fòrum Agroalimentari de Catalunya.

tàstum_092210cont

Font: DAR.

 

Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització

El Celler de Gelida ha estat guardonat per promoure la gran diversitat dels vins i caves catalans al seu establiment. Des del 1895, aquest celler ofereix una amplíssima selecció de vins de tot el món, inclosos els catalans. Actualment, Toni Falgueres està al capdavant del negoci, i amb l’ajuda dels seus fills són cinc les generacions que han regentat aquest negoci. Per adaptar-se a les noves exigències del mercat, fa més de vint anys que Falgueres va transformar la tradicional bodega de barri en una tenda especialitzada, va crear una empresa distribuïdora i una altra d’importació de vins. Una de les seves màximes ha estat sempre la qualitat, conèixer qui és l’elaborador per fer-te una idea de la qualitat i la garantia del vi. Per aquest motiu, al Celler de Gelida no es ven cap vi que Falgueres no conegui personalment.
 

Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció

Josep Mª Albet, director tècnic d’Albet i Noya ha estat reconegut pel jurat per ésser un celler pioner a Espanya en el cultiu ecològic de vins i caves, al qual es dedica des de la seva fundació l’any 1978. Josep Mª Albet és un gran impulsor dels vins ecològics a la DO. Penedès i darrerament ha estat un dels ferms defensors dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament, del xarel·lo. Els productes d’Albet i Noya, a més de ser elaborats de forma 100% ecològica, busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l’experimentació en la producció. Un bon exemple n’és la creació del primer gelat elaborat a partir de raïm Xarel·lo ecològic Albet i Noya, junt amb la casa de gelats Maxims de Barcelona i el Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal. Després de dos anys de proves, el passat estiu van posar aquest innovador producte a la venda.
 
D'altra banda, el jurat ha volgut fer una menció especial a Ramon Roqueta Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi, per la important tasca vinícola que ha dut a terme al nostre país. Actualment, és el president d’honor de Bodegues Roqueta, i també de la Societat vitivinícola Masies d’Avinyó. Des de l’any 1999, ha exercit com a president de l’Associació Vinícola Catalana, càrrec que ha abandonat aquest estiu. Roqueta, va ser distingit amb la medalla de l’Agricultura Catalana, així com amb la medalla President Francesc Macià.
 

Tàstum de Difusió

Jordi Estadella ha estat guardonat, a títol pòstum, pel seu compromís amb la cuina i la gastronomia catalana. Aquest premi, passarà a denominar-se a partir d’ara, Premi Tàstum Difusió Jordi Estadella.
 

Premi Tàstum Especial

Finalment, la sèrie La Riera, de TV3, ha estat reconeguda com la sèrie més gastronòmica de Televisió de Catalunya, on la cuina és totalment autèntica. La Riera és la història d'una família que regenta un restaurant en un poble de la costa, i per tant, el cuinar i el menjar són dos pilars fonamentals de la sèrie. Un dels atributs a valorar d’aquesta producció és el fet que tots els plats es preparen expressament, es promou el producte de gran qualitat i de proximitat i només hi ha vins amb DO catalanes. La carta del restaurant, a més, s’adapta a cada temporada. La Riera permet fomentar entre els telespectadors la gastronomia catalana i l’art de la cuina, en base a aliments de qualitat i de proximitat, on es posa en valor el dia a dia dels productors del país.
 
En el marc del III Fòrum Agroalimentari de Catalunya també es lliuraran els PITA 2009, a Jordi Vilarrasa i Embotits Salgot, el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador 2009 concedit al pastisser barceloní Lluís Estrada i els diplomes Mestres Artesans Alimentaris 2007-2008, atorgats a 9 pastissers, 8 forners, 7 cansaladers-xarcuters i 2 xurrers.
 

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, presidirà el proper 18 d’octubre, al Teatre Nacional de Catalunya, el lliurament dels Premis Tàstum 2010.