INVESTIGACIÓ | 09/11/2023  Ruralcat

Neix CORA, un nou espai web per centralitzar i promoure la ciència oberta al sistema català de recerca i universitat

La finalitat de CORA és contribuir a millorar el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, així com situar el sistema català de recerca i universitats en la línia de les directrius europees de transparència.

El llançament del portal CORA ha coincidit amb la celebració de la Setmana Internacional de l'Accés Obert.

Des del Departament de Recerca i Universitats, a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), s’ha posat en funcionament el web CORA (Catalan Open Research Area), un nou portal per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l’àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El llançament ha coincidit amb la celebració enguany de la Setmana Internacional de l'Accés Obert.

 

 

La finalitat de CORA és contribuir a millorar el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, així com situar el sistema català de recerca i universitats en la línia de les directrius europees de transparència. Amb aquests objectius, el nou portal aplega en un únic espai els diferents serveis de ciència oberta que es proporcionen des del CSUC i reuneix els diferents recursos en línia que promouen l'accés obert en la recerca a Catalunya. A més, CORA ofereix també informació sobre la ciència oberta a les universitats i centres de recerca al territori i inclou un apartat amb informació sobre l'accés obert, dins del qual es detallen els acords transformatius per publicar en obert en editorials de referència o un indicador que monitoritza el grau d'accés obert de les publicacions.

El nou web desenvolupat també proporciona visibilitat a l'actualitat sobre ciència oberta a Catalunya amb un espai específic sobre les activitats i notícies rellevants, tant del sector públic com de la resta d’agents del sistema de coneixement.

La nova marca CORA, a més, integrarà a partir d’ara portals i serveis ja en funcionament com ara el Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), el Repositori de Dades de Recerca (RDR), l'eiNa DMP per a l'elaboració de plans de gestió de dades, i Tesis Doctorals en Xarxa (TDX). Es preveu que més endavant incorpori també altres repositoris que afavoreixen l'accés obert i la visibilitat de continguts, com ara el Dipòsit de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) i Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). D’aquesta forma, el portal aglutina en un únic punt un gran volum de dades científiques en règim d’accés obert: 48.558 grups de recerca i 777.753 publicacions del PRC; 40.221 tesis accessibles al TDX; 751 datasets i 32.823 fitxers a l’RDR, o els 23 plans de gestió de dades de l’eiNa DMP.

Sota la denominació de ciència oberta es defineix una nova forma de fer recerca desenvolupada en un entorn obert, és a dir, en un ecosistema de comunicació on els resultats de la recerca siguin transparents, accessibles, interoperables i reutilitzables. Més enllà de la posada en disposició pública en accés obert de publicacions i dades de la recerca, la ciència oberta reforça la recerca i innovació responsable, així com la transferència del coneixement científic al conjunt de la societat. L’accés obert, per la seva part, és l’accés gratuït, permanent i sense restriccions als continguts de recerca buscant el benefici de la ciència i de la societat.

El disseny del portal CORA ha rebut el suport econòmic del Pla de Recuperació Next Generation, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de COVID-19 en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

 

Font: DACC

Informació relacionada