Publicat el 1r butlletí en el marc del projecte Interreg ORIGINN
ORIGINN té com a objectiu principal ampliar i millorar els instruments polítics als territoris implicats que busquen afavorir la transició industrial basada en la innovació a les zones rurals, amb èmfasi en el sector agroalimentari.
Aquest primer butlletí explica les accions del projecte durant el seu primer semestre, que és des del març al juny de
S’ha publicat el 1r butlletí en el marc del projecte Interreg Originn. Aquest primer butlletí explica les accions del projecte durant el seu primer semestre, que és des del març al juny de 2023.
Comença explicant la trobada a Östersund dels socis, per a la primera reunió transnacional d’aprenentatge d’ORIGINN.
Els socis del projecte ORIGINN es van reunir, per primera vegada in situ, a Östersund, de la regió de Jämtland Härjedalen (Suècia), els dies 20 i 21 de juny de 2023 per celebrar-hi una primera reunió. Tot i que el projecte va arrencar al març, aquesta trobada va ser la primera oportunitat per als socis de reunir-se presencialment i intercanviar experiències valuoses relacionades amb els instruments polítics de cadascun.
La trobada tenia com a objectiu principal afavorir el desenvolupament de fulls de ruta individuals i col·lectius, que permetessin a cada organització articular els objectius, fites i coneixements que preveia assolir en relació amb la seva participació en el projecte. Amb l’elaboració col·laborativa dels fulls de ruta, els socis van iniciar el procés de millora de les seves pròpies polítiques.
L’emoció i les expectatives van regnar en l’ambient durant la reunió, mentre els socis participaven en debats fructífers, tot compartint l’experiència pròpia i els aprenentatges adquirits. L’excel·lent organització i hospitalitat dels socis de Suècia, els amfitrions d’aquesta meravellosa reunió, sumada a l’entorn pintoresc, va proporcionar un teló de fons deliciós per a aquest esdeveniment transformador, tot millorant l’experiència general.
El primer dia, el 20 de juny de 2023, es va passar a Arctura, a Östersund, amb presentacions de cadascun dels socis i un dinar social en un espai des del qual es podien contemplar els voltants. Després de les presentacions, es va anar a la localitat de Revsund en autobús per fer-hi una visita d’estudi i sopar a la cerveseria i destil·leria de Revsund. El trajecte va durar aproximadament una hora, durant la qual els visitants van rebre una presentació en què el senyor Torbjörn Westerlund els va facilitar informació sobre la regió de Jämtland Härjedalen i els en va explicar la història.
El segon dia des de l’estació d’autobusos d’Östersund, es va anar a la localitat d’Ås i a Torsta AB (centre educatiu per al desenvolupament d’aliments i escola secundària superior per a ensenyaments agrícoles i forestals), on es va oferir un dinar amb productes locals de meitat de la temporada d’estiu i conèixer més Torsta AB. El dia es va dedicar a informar sobre el projecte i vam poder gaudir de la presentació, a càrrec del Sr. Simone Sassos, JRC, sobre el concepte de Startup Village i d’una introducció a l’Startup Village Forum. El Sr. Sasso també va fer cinc cèntims del conjunt d’eines rurals i ens va oferir una visió general de l’àmbit d’actuació i les funcions de l’Observatori Rural. Es va acabar la visita sopant a Östersund, el vespre del segon dia.
Ara, acabada la reunió, els socis del projecte ORIGINN s’han embarcat en un nou capítol, inspirat i motivat per les connexions forjades i els coneixements intercanviats durant el temps que han passat junts a Östersund. La reunió, que constitueix una fita en la nostra història, ha establert les bases per a un progrés significatiu en la millora de les polítiques per a cada organització participant.
El butlletí, també conté informació sobre els instruments polítics en què treballaran durant el projecte. Durant el primer semestre del projecte ORIGINN, els socis van començar a debatre i intercanviar experiències sobre els instruments polítics que cadascun ha seleccionat per millorar al llarg del projecte. La majoria de socis tenen com a objectiu treballar en els instruments cofinançats per fons europeus, ja sigui en el marc del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) o en el marc del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). En el primer, trobem el FEDER de la regió Centru de Romania. La nostra sòcia, l’Agència de Desenvolupament Regional de Centru, tractarà l’eix prioritari 1 (Una regió competitiva mitjançant la innovació, la digitalització i les empreses dinàmiques). El govern regional d’Emilia-Romagna, un altre soci, també tractarà el FEDER, concretament l’objectiu de promoure el desenvolupament social, econòmic i ambiental integrat i inclusiu en l’àmbit local i de la cultura, el patrimoni natural, el turisme sostenible i la seguretat en àrees diferents de les urbanes. La Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Afers Rurals d’Estònia abordaran els FEADER respectius, i tots dos ho faran en relació amb l’objectiu específic propi d’augmentar l’orientació al mercat i la competitivitat de les empreses agroalimentàries de les zones rurals, amb especial atenció a la innovació. Els nostres tres altres socis abordaran les polítiques i estratègies locals. L’Assemblea Regional de l’Est i Midland d’Irlanda treballarà per millorar la seva estratègia espacial i econòmica regional per al període 2019-2031 (RSES, per les sigles en anglès de Regional Spatial & Economic Strategy) per a Dublín, Est i Midlands, pel que fa a les accions previstes per a les Midlands. La regió de Jämtland Härjedalen tractarà el seu programa d’estratègia d’especialització intel·ligent per al període 2021-2027, especialment en els aspectes relacionats amb la innovació rural. Finalment, la regió autònoma de Prešov abordarà la seva estratègia territorial integrada de la regió autònoma de Prešov per al període 2021-2030 (IUS PSK), amb especial atenció a la innovació agroalimentària a la seva regió.
El butlletí, acaba amb un resum de les activitats del primer semestre:
1.Signatura del contracte de subvenció i conveni de col·laboració. una base sòlida
El primer semestre del projecte ORIGINN va arrencar amb la signatura del contracte de subvenció. El contracte establia el marc financer i el compromís necessaris per donar suport a les iniciatives del projecte, tot assegurant que se n’executessin els objectius de manera satisfactòria.
2. Reunió inicial en línia: establiment de la cooperació
La reunió inicial en línia del projecte ORIGINN va tenir lloc el 6 de març de 2023, i hi van assistir socis del consorci del projecte. La reunió va oferir als socis l’oportunitat de presentar-se, alinear visions i aprofundir en el full de ruta estratègic per a l’execució del projecte. La plataforma virtual va salvar les distàncies geogràfiques i va fomentar un sentit d’unitat i propòsit entre els socis.
3. 1a Trobada Transnacional d’Aprenentatge a Östersund, Suècia: compartir coneixements
Un dels moments més destacats del primer semestre va ser la 1a Reunió Transnacional d’Aprenentatge, organitzada a Östersund, Suècia, del 20 al 21 de juny de 2023. La reunió presencial va permetre als socis participar cara a cara, la qual cosa va facilitar els debats en profunditat i l’intercanvi de coneixements. Va servir com a plataforma per compartir idees, experiències i bones pràctiques relacionades amb el tema del projecte.
4. Reunions de parts interessades locals: col·lectius implicats
Una activitat important del projecte ORIGINN, l’objectiu de fomentar el desenvolupament regional i la innovació dins de les comunitats locals. Les reunions de parts interessades locals celebrades durant aquest semestre van oferir als socis l’oportunitat de relacionar-se amb les parts interessades clau de les regions respectives. Van garantir que les iniciatives del projecte estiguessin alineades amb les necessitats i aspiracions reals de les comunitats a les quals serveixen i van millorar encara més l’impacte del projecte.
5. Fulls de ruta dels instruments individuals: èxit a mida
En reconèixer la diversitat dels socis i de les seves respectives regions, la creació de fulls de ruta dels instruments individuals va ser un pas crucial que es va fer durant el primer semestre. Aquests fulls de ruta van esbossar els instruments polítics específics que cada soci adoptaria per assolir els objectius del projecte. Adaptar l’enfocament del projecte a les circumstàncies úniques de cada regió associada millora l’eficàcia del projecte i en maximitza els resultats.
Mentre reflexionem sobre els assoliments del primer semestre del projecte ORIGINN, és evident que el projecte ja està fent grans avenços cap als seus objectius. El contracte de subvenció signat, el conveni de col·laboració, la reunió transnacional d’aprenentatge, els compromisos amb les parts interessades locals i els fulls de ruta dels instruments individuals il·lustren col·lectivament la dedicació, la col·laboració i la innovació que defineixen el projecte.
Resum del projecte
En les últimes dècades, a la majoria de les zones rurals de la UE, el ritme de desenvolupament has estat inferior al de les zones urbanes, la qual cosa ha obstaculitzat les relatives oportunitats socials i econòmiques d’aquests territoris i ha provocat efectes com ara la pèrdua de població. Les indústries de les zones rurals solen ser més tradicionals que les de les urbanes, amb índexs d’industrialització 4.0 i èxits d’innovació més baixos, la qual cosa també en limita el potencial per generar llocs de treball i oportunitats econòmiques. El sector agroalimentari, clau a les zones rurals, és el més significatiu a l’hora d’abordar aquest repte, ja que sovint té una presència predominant en aquests territoris, i, en comparació amb les empreses de les metròpolis, les empreses del sector rural, si es consideren els elements de la transició industrial, tendeixen a estar més endarrerides. Conscients d’això, les estratègies, inclosa la S3, i les polítiques de la majoria de països i regions de la UE aborden ara aquest àmbit, inclòs el desenvolupament de les zones rurals mitjançant la transició industrial i la innovació, sovint amb èmfasi en el sector agroalimentari, per la rellevància que té.
ORIGINN té com a objectiu principal ampliar i millorar els instruments polítics als territoris implicats –a Estònia, Espanya, Irlanda, Itàlia, Romania, Suècia i Eslovàquia– que busquen afavorir la transició industrial basada en la innovació a les zones rurals, amb èmfasi en el sector agroalimentari. Amb aquest tema, ORIGINN para atenció especial en les mesures de digitalització, sostenibilitat industrial, innovació social i innovació suau, i dedica a cadascuna semestres-activitats concretes.
Socis:
Font: Originn