INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES | 21/11/2023  Ruralcat

Els obradors compartits, uns espais d’emprenedoria per transformar i elaborar productes agroalimentaris

Les iniciatives d’obradors compartits sorgeixen com una oportunitat per a sumar esforços entre diferents productors i elaboradors, amb la voluntat de dinamitzar l’economia del món rural.

Els obradors compartits són espais de trobada i col·laboració entre diferents productors, espais on teixir xarxa i crear sinergies.

Des de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya s’impulsen els obradors agroalimentaris compartits, uns espais d’emprenedoria agroalimentària compartits entre diferents persones elaboradores. Aquesta iniciativa sorgeix com una oportunitat per a sumar esforços entre diferents productors i elaboradors, amb la voluntat de dinamitzar l’economia del món rural i també per a donar suport i acompanyament a noves iniciatives de transformació alimentària durant els primers anys d’activitat.

A Catalunya hi ha diversos obradors compartits. Alguns estan especialitzats en un producte en concret, mentre que d’altres són més transversals i poden elaborar gran diversitat de productes. Cal informar-se i conèixer les característiques de cada obrador, per escollir el que més s’adapta a les necessitats del producte.

Els obradors compartits aporten beneficis tant als productors que els utilitzen, com a la població en general. Són espais de trobada i col·laboració entre diferents productors, espais on teixir xarxa i crear sinergies. També tenen una important funció territorial, ja que ofereixen possibilitats d’autoocupació en zones rurals, on sovint hi ha poca oferta laboral. Per tant, ajuden a fixar la població, i generen nous llocs de treball en àrees poc poblades. També són una gran eina per a la supervivència de les petites explotacions agràries perquè donen la possibilitat als pagesos a transformar els aliments en productes amb un gran valor afegit. Així doncs, els productes elaborats a un obrador compartit són una peça clau per l’equilibri territorial i la transició cap a un sistema agroalimentari més just, sostenible i de proximitat.

L’ARCA ha elaborat un seguit de vídeos que pretenen explicar de forma resumida què són els obradors compartits, com funcionen i quins avantatges aporten, tant als seus potencials usuaris (pagesia i perfils emprenedors), com també als consumidors, als territoris rurals i a la societat en general.

 

Font: ARCA