SANITAT VEGETAL | 04/12/2023  Ruralcat

L'ús de tècniques alternatives sostenibles permet eliminar el 100% dels tractament aeris amb insecticides en els cultius d'arròs i olivera

S’han evitat totalment les aplicacions aèries d’insecticides des del 2015 mitjançant la implementació de tècniques de confusió sexual contra el barrinador de l’arròs i les trampes de captura massiva contra la mosca de l’olivera.

Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADVs) han fet possible aquesta transformació de la gestió del camp gràcies al contacte directe amb la pagesia i a la coordinació amb el DACC.

L’ús de tècniques alternatives sostenibles com la confusió sexual amb feromones, la captura massiva i la lluita biològica contra les plagues ha permès eliminar el 100% del tractament aeris amb productes insecticides, sobre els cultius d’arròs i d’oliveres de Catalunya. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADVs), que enguany han celebrat el seu 40è aniversari, han fet possible aquesta transformació de la gestió del camp gràcies al contacte directe amb la pagesia i a la coordinació amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En concret, s’han evitat totalment les aplicacions aèries d’insecticides des del 2015 mitjançant la implementació de tècniques de confusió sexual contra el barrinador de l’arròs al Delta de l’Ebre (20.000 ha) i a l’Empordà (1.000 ha), i les trampes de captura massiva contra la mosca de l’olivera a 36.500 ha afectades del Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre.

Les ADVs són agrupacions de productors que s’uneixen amb la finalitat de tenir persones assessores en matèria de sanitat vegetal, i que al mateix temps constitueixen una xarxa d'assessorament tècnic i desenvolupen programes d'actuació en sanitat vegetal, en coordinació amb els tècnics del Departament per fer front a plagues.

Actualment hi ha 123 ADVs que representen una superfície assessorada de 249.227 ha i 22.786 explotacions agràries, que representen un 45,6% del total de Catalunya. Hi ha conreus com l’arròs que pràcticament el 100% està amb ADVs i altres com la fruita i la vinya ens uns percentatges que superen el 70%, i que en definitiva possibiliten aquesta gestió més sostenible de la producció agrícola.

 

 

Augment dels ajuts

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha donat ajuts per valor de 2M d’euros aquest any a les ADVs i els preveu augmentar fins els 2,6M d’euros per actuacions del 2024.

La subvenció inclourà les actuacions d’assessorament en Gestió integrada de plagues, la col·laboració amb les xarxes de seguiment de plagues, malalties i males herbes, i la realització d’assajos, així com el suport als agricultors per tal de complimentar el Quadern integrat de l’explotació.

 

Pla d’acció per a l’ús sostenible de fitosanitaris de Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica ha impulsat també el Pla d’acció per assolir l’ús sostenible de fitosanitaris a Catalunya per reduir progressivament l’ús dels productes químics.

 

Font: DACC