SANITAT VEGETAL | 18/12/2023  Ruralcat

L’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’Horta Protegida del Camp de Tarragona celebra 30 anys d’assessorament al costat de la pagesia

L’acte de commemoració dels 30 anys de l’ADV de l’Horta Protegida del Camp de Tarragona va comptar amb 60 persones, entre els quals hi havia agricultors i representants del DACC.

La celebració va tenir lloc el passat 17 de novembre a Reus.

Sota el lema ’30 anys sembrant aliments. Sense pagesia no hi ha aliments, ni camps, ni paisatge. No hi ha futur’, l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’Horta Protegida del Camp de Tarragona va celebrar les seves 3 dècades d’activitat. Una activitat que s’ha caracteritzat per l’assessorament que durant tot aquest temps ha proporcionat a la pagesia de la zona. L’acte, que va tenir lloc el 17 de novembre a Reus, va aplegar 60 persones, entre els quals hi havia agricultors i representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

Durant la celebració, es va fer un repàs dels seus orígens, un balanç de la feina feta i de la situació actual i es van exposar els reptes de futur, remarcant la importància de disposar d’un bon assessor en gestió integrada de plagues i també, de les dificultats que travessen els agricultors a causa dels problemes del canvi climàtic i les consegüents mancances de recursos hídrics.

 

 

L’ADV del Camp de Tarragona i la seva ferma aposta per la producció integrada

L’ADV de l’Horta Protegida del Camp de Tarragona es va constituir l’any 1993. Des dels seus inicis, ha apostat fermament per aplicar la producció integrada en els seus conreus. Aquesta ADV està formada per 27 socis i disposa d’una persona tècnica assessora en gestió integrada de plagues que assessora 320 ha d’hortalisses, principalment en hivernacle -tomaquera i bajoca- i a l’aire lliure -calçot, carabassó i coliflor, entre d’altres.

 

 

Al llarg d’aquests 30 anys, l’entitat ha dut a terme nombroses tasques, entre les quals destaquen els assaigs, les jornades i els cursos de formació per als productors, i la col·laboració amb diverses entitats (universitats, centres de recerca, empreses i altres ADV), per tal de resoldre problemàtiques concretes d’origen desconegut. En aquest sentit, un clar exemple és el cultiu del tomàquet, que s’ha estudiat la utilització de fauna auxiliar específica per la plaga, juntament amb la instal·lació de marges florals, que fan d’aliment i de reservori pels insectes beneficiosos, s’han reduït els tractaments i els costos de producció. Així doncs, amb aquest sistema no ha calgut utilitzar l’ús de productes fitosanitaris per combatre la plaga, i en conclusió, s’ha d’arribar a un equilibri i potenciar la fauna auxiliar.

 

Sobre les ADV de Catalunya

Actualment, a tot Catalunya hi ha registrades 123 Agrupacions de Defensa Vegetal amb 201 persones tècniques que assessoren 22.786 agricultors, els quals representen més del 45% dels declarants de la DUN el 2022, i 249.228 ha dels principals cultius, és a dir, el 32,8% dels conreus més importants: arròs, cereals i farratgeres, vinya, fruiters, olivera, fruiters de closca, cítrics, hortalisses, ornamentals i vivers.

Justament aquest 2023, s’ha celebrat també que fa 40 anys que les ADV es van crear a Catalunya amb la finalitat de lluitar de forma col·lectiva contra les plagues, malalties i males herbes dels conreus.

 

Font: Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’Horta Protegida del Camp de Tarragona