INNOVACIÓ | 27/12/2023  Ruralcat

Comença la 6ª edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació dirigit a joves que promou la ciència, la tecnologia i la disrupció

L’objectiu de la iniciativa és promoure el talent de joves i fomentar la creació de solucions a reptes de la societat, que estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Empreses i organitzacions plantegen els seus reptes i el DACC ha presentat un desafiament per promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada que contribueix al desenvolupament rural integrat al territori.

L’iFest és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments d’Empresa i Treball, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura, adreçada als estudiants de tota Catalunya dividits en dues categories, per garantir la competitivitat entre participants que provenen de diferents etapes formatives i adreçada també als docents que volen liderar la innovació als seus respectius centres educatius.

La sisena edició d’aquest programa d’emprenedoria i innovació es posa en marxa aquest 2024 i oferirà acompanyament a joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions disruptives als reptes de la societat. Aquests desafiaments provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com ara l’ús dels recursos naturals, la descarbonització, l’ús de les noves tecnologies i la salut pública, entre altres.

Els participants de l’iFest són estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat, estudiants universitaris i/o emprenedors/es que ja tinguin alguna idea. Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants o players que han de resoldre diferents reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. Es tracta d’organitzacions i empreses arrelades a Catalunya i col·laboradores de l’iFest, que aposten pel descobriment de talent jove que vulgui trobar solucions a aquests desafiaments. Algunes d’elles són: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu, Hospital Vall d’Hebron, Mobile World Capital, Sónar+D,

Unilever (Frigo) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Representant el repte de l’Administració, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) presenta un desafiament per promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada que contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social.

 

L’iFest, una competició que s’estén des d’ara i fins al juny de 2024

Així doncs, el programa inclou una seria d’iniciatives, com ara l’iFest Bootcamp, una formació elemental focalitzada en la resolució de reptes (design thinking), que es basa en quatre fases principals: inspiració, ideació, prototipatge i comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i permet treballar amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà fins al març amb l’objectiu d’aconseguir solucions innovadores i alhora que viables als reptes plantejats.

D’altra banda, també es desenvoluparà l’iFest Challenge Competition, la competició on es triaran les millors solucions i que es divideix en dues categories (júnior -menors d’edat- i sènior -joves de 18 a 30 anys). El gran moment de la competició serà el dia de la final, prevista pel mes de maig del 2024 i que se celebrarà en format demo day, en la qual els participants hauran de presentar la seva solució a un dels reptes plantejats davant un jurat expert en format pitch. Hi ha diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.

I finalment, el juny de 2024, es durà a terme la iFest Acceleration, una preacceleració pels projectes guanyadors, que consta de mentoria, ponències personalitzades, visites a startups i entitats de l’ecosistema i, per últim, ajuda per testejar la solució en el mercat. Els guanyadors de la categoria Júnior gaudiran de l’acceleració a Catalunya, mentre que els sèniors, viatjaran a l’estranger.

 

Font: IFest i Generalitat de Catalunya