ALIMENTACIÓ | 27/07/2016  ACSA

Aplicació del nou reglament pels aliments dietètics i per a grups específics

A partir de dia 20 de juliol és d'aplicació el nou reglament europeu relatiu als aliments destinats als lactants i infants de curta edat, els aliments per a usos mèdics especials i els substitutius de la dieta completa per al control de pes. També és d'aplicació, el relatiu als requisits per a la transmissió d'informació sobre l'absència o la presència reduïda de gluten en els aliments.

A partir de dia 20 de juliol de 2016 és d’aplicació el Reglament (UE) núm. 609/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de juny de 2013, relatiu als aliments destinats als lactants i infants de curta edat, els aliments per a usos mèdics especials i els substitutius de la dieta completa per al control de pes i pel qual es deroguen la Directiva 92/52/CEE del Consell, les directives 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE i 2006/141/CE de la Comissió, la Directiva 2009/39/CE del Parlament Europeu i del Consell i els reglaments (CE) núm. 41/2009 i (CE) núm. 953/2009 de la Comissió.

Aquest Reglament estableix un nou marc jurídic per a aquests productes i aboleix el concepte “aliment destinat a una alimentació especial” o “aliment dietètic” regulat per la Directiva 2009/39/CE, a fi de simplificar-ne l’aplicació i garantir la coherència d’aplicació entre els estats membres.

El Reglament fixa els requisits de composició i informació per a les quatre categories d’aliments següents:

  1. preparats per a lactants i preparats de continuació;
  2. aliments elaborats a base de cereals i aliments infantils;
  3. aliments per a usos mèdics especials;
  4. substitutius de la dieta completa per al control del pes.


Aquests productes passaran a ser regulats mitjançant actes delegats adoptats en virtut del Reglament núm. 609/2013. Una vegada que aquests actes siguin d’aplicació es derogaran les directives i reials decrets per mitjà dels quals es regulen en l’actualitat aquest tipus de productes.

L’Agència Espanyola de Nutrició, Seguretat Alimentària i Consum (AECOSAN) ha publicat el següent document aprovat per la Comissió Institucional del 14 de juliol de 2016 en què explica la situació d’aquests productes alimentaris d’acord amb el nou Reglament: Informe sobre la situación de los alimentos dietéticos / alimentos para grupos específicos con la aplicación del Reglamento (UE) núm. 609/2013. 15 de junio de 2016.

 

Nous requisits d'informació per als consumidors sobre l'absència o la presència reduïda de gluten en els aliments

 

A partir de 20 de juliol de 2016, també és aplicable el Reglament d’execució (UE) núm. 828/2014
de la Comissió, de 30 juliol de 2014
, relatiu als requisits per a la transmissió d'informació als consumidors sobre l'absència o la presència reduïda de gluten en els aliments.

La informació sobre l’absència o la presència reduïda de gluten en els aliments ha de ser la següent:

 

 
Sense gluten
La declaració «sense gluten» només es pot utilitzar quan els aliments, tal com es venen al consumidor final, no continguin més de 20 mg/kg de gluten.
 
Molt baix en gluten
 
La declaració «molt baix en gluten» només es pot utilitzar quan aliments que consisteixin en blat, sègol, ordi, civada o les seves varietats híbrides, o que continguin un o més ingredients fets a partir d'aquests cereals, que s'hagin processat específicament per reduir el contingut de gluten, no continguin més de 100 mg/kg de gluten en l'aliment tal com es ven al consumidor final.
 
 


Aquesta informació pot anar acompanyada de les declaracions «adequat per a les persones amb intolerància al gluten» o «adequat per a celíacs». Igualment, si l'aliment està específicament elaborat, preparat i/o processat per reduir el contingut de gluten d'un o diversos ingredients que contenen gluten, o per substituir els ingredients que contenen gluten per altres ingredients exempts de gluten de forma natural, la informació alimentària pot anar acompanyada de les declaracions «elaborat específicament per a persones amb intolerància al gluten» o «elaborat específicament per a celíacs».