La collita de poma apunta un increment de l'11% i la pera, un descens del 8%
En poma Catalunya continua essent una zona productiva líder a nivell estatal capaç de competir encara amb zones productives molt especialitzades.
Les previsions de collita de fruita de llavor per al 2016 apunten un increment de l’11% en poma i un descens del 8% en pera, segons les dades elaborades per AFRUCAT en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).
En volum, la producció de poma a tot Catalunya es preveu que se situarà en 308.720, 30.950 més que el 2015. D’aquestes, 221.930 està previst que es recullin a Lleida i 83.600 tones a Girona, xifres que suposen un increment d’un 13% i un 6%, respectivament, en relació amb la collita de l'any passat. Pel que fa Barcelona i Tarragona, la producció de poma també està previst que s’incrementi, a la primera creixerà un 3%, amb 1.660 tones i la segona, un 6% amb 1.530 tones.
En pera, s’espera una collita de 136.160 tones, 11.568 menys que el 2015, 129.270 tones a Lleida i 5.040 a Girona. Ambdues demarcacions reduiran en un 8% el total de tones de pera recollides en comparació amb l’any passat. A Tarragona, la previsió és que es recullin 1.250 tones de pera, un 0,4% menys que l’any passat i a Barcelona, amb una producció de 600 tones, és la única demarcació on les previsions de recollida de pera augmenten.
A nivell varietal, en poma destaquen els increments en el grup de les Fuji (un 26% més), les Gala i estiu (un 16% més) i les Granny Smith i les Golden (amb un 12 i un 10% més cadascuna). Per la seva part, en pera el descens més acusat es dóna en el grup de les William i Barlet i en el de les Conference (un 11% i un 10% menys, respectivament).