PREMIS | 12/01/2024  Ruralcat

Oberta la convocatòria per presentar-se als premis a la Innovació EIP-AGRI 2024

L’objectiu principal dels premis és reconèixer i premiar els Grups Operatius (GO) EIP-AGRI destacats que han desenvolupat pràctiques, solucions, productes i processos innovadors.

El termini per a presentar la candidatura és el 8 de febrer de 2024.

La Unitat de suport de la Xarxa PAC de la Unió Europea per a la innovació i l’intercanvi de coneixements organitza els Premis a la Innovació EIP-AGRI. L’objectiu principal dels premis és reconèixer i premiar els Grups Operatius (GO) EIP-AGRI destacats que han desenvolupat pràctiques, solucions, productes i processos innovadors.

Des de la creació de l'EIP-AGRI el 2012, més de 3.400 Grups Operatius han contribuït a augmentar la productivitat i la sostenibilitat de l'agricultura i la silvicultura a la UE.  Per celebrar la gran varietat de projectes innovadors i els seus assoliments durant els últims anys, s’ha obert aquesta convocatòria de premis a la innovació.

Hi ha sis categories de premis. Dins de cada categoria, cinc GO seran seleccionats com a nominats. D'aquests nominats, un guanyador per categoria rebrà un premi. Es lliurarà un setè premi al "favorit del públic".   Les categories a premiar, són les següents:

Gestió sostenible dels recursos naturals a les pràctiques agrícoles: per a projectes que demostrin pràctiques innovadores en eficiència i gestió de recursos que donen suport a transicions sostenibles a sistemes agrícoles. Poden estar relacionats amb el sòl, l’aigua, la contaminació de l’aire, etc.

Models de negoci a les cadenes de subministrament d’aliments: per a projectes que tinguin models de negoci innovadors amb un enfocament en cadenes curtes de subministrament d’aliments, iniciatives de comercialització i consum que tenen la finalitat de millorar els ingressos agrícoles, promoure sistemes agrícoles sostenibles i contribueixen en el desenvolupament econòmic local.

Benestar i cria d’animals: per a projectes que contribueixin a millorar el benestar animal i la sostenibilitat de les granges a través de pràctiques innovadores relacionades amb accions sense gàbies, ramaderia de precisió, noves oportunitats comercials, etc.

Mitigació i adaptació al canvi climàtic: per a projectes que enforteixin la resiliència de l’agricultura i les zones rurals a través d’iniciatives i pràctiques innovadores directament relacionades amb la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic o relacionades amb la gestió eficient de l’energia.

Gestió forestal sostenible: per a projectes que tinguin un enfocament innovador en gestió forestal. Poden estar relacionats amb la silvicultura climàticament intel·ligent, la gestió de plagues i malalties, la restauració de la naturalesa, serveis dels ecosistemes forestals, noves tecnologies i bioeconomia circular.

Digitalització: per a projectes que demostrin com la digitalització té un gran potencial per augmentar la rendibilitat, millorar les condicions laborals dels agricultors i silvicultors, i l’impacte ambiental i climàtic de l’agricultura i la silvicultura.

Els cinc nominats de cada categoria seran convidats automàticament a assistir a la conferència de la xarxa de PAC de la UE "Grups operatius EIP-AGRI: Innovació a la pràctica". Podran mostrar els seus projectes GO en una "exposició d'innovació" durant la conferència. Els vídeos que enviïn es mostraran en aquest esdeveniment i es compartiran al lloc web de la UE CAP Network. Els projectes també tindran una important visibilitat europea a través dels productes de comunicació de la xarxa EU CAP.  

A la cerimònia de lliurament de premis que té lloc el primer dia de les jornades, els nominats rebran accèssits i els guanyadors de cada categoria rebran un diploma i un premi simbòlic. El termini per a presentar la candidatura és el 8 de febrer de 2024.

 

Font: Departament d’Acció Exterior i Unió Europea