PREMIS | 15/01/2024  Ruralcat

Guanyadors i finalistes del premi PITA 2023

Un nou molí amb un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, la transformació d'una finca abandonada a una finca gestionada de manera regenerativa, i l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, són els guanyadors del premi PITA 2023.

Els tres premis guanyadors estan dotats amb la quantitat de 8.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 4.000 euros.

S’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les candidatures guanyadores del premi PITA en les seves diferents modalitats corresponents a l’any 2023. Enguany, s’han presentat un total de 24 iniciatives innovadores que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

Així, les premiades d’aquesta XXII edició dels PITA són:

 

Modalitat agroindústria

Guanyadora: Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp

Pel desenvolupament i posada en funcionament d’un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un innovador sistema d’extracció en fred i al buit que permet una major extracció d’oli que els sistemes convencionals i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics.

El nou sistema d’extracció de l’oli del molí Antara de Coselva, mitjançant un sistema VLA (condicionament tèrmic de la pasta) i un booster (extracció d’oli al buit) permet, per una banda, una major extracció d’oli que els sistemes convencionals, augmentant així els rendiments de les mateixes olives i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics que, en sistemes tradicionals, es perdrien a causa de les altes temperatures i l’oxidació amb l’aire.

Destaquen les millores econòmiques, com un millor rendiment de les olives i, per tant, una major quantitat d’oli que es podrà posar a disposició del mercat; les millores ambientals, aconseguint una major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i reduint la demanda energètica; les qualitatives, donant un valor afegit altíssim al nou oli gràcies a una millor conservació dels compostos aromàtics i les tècniques, implantant un sistema molt més eficient que volem que sigui una referència per tot el món de l’oli a nivell estatal. Més enllà del sistema innovador d’extracció de l’oli, el molí també presenta altres innovacions en matèria de sostenibilitat, com una coberta formada per plaques solars que cobreixen gran part de l’energia emprada i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.

 

Finalista: BIFEEDBO SL

Per la creació d’un iogurt per a mascotes adaptat a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia i, ajustat a les característiques comercials i logístiques del sector de l’alimentació animal.

La branca d’animals de companyia de BifeedBo, Yogupet, és el primer fabricant de iogurt per a mascotes de Catalunya. Concretament, han dissenyat i fabriquen un iogurt exactament igual que els iogurts destinats a consum humà, però adaptats a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia i, ajustat a les característiques comercials i logístiques del sector de l’alimentació animal.

Per a l’elaboració dels productes Yogupet, utilitzen llet de vaca de grau humà que ha sofert petits defectes (que no afecten la seva qualitat, com són petit defectes d’etiquetatge o bé proximitat de la data de caducitat) que fan que no es pugui comercialitzar per a les persones i la reaprofiten per als productes de mascotes. És a dir, a través d’aquest projecte donen un nou valor i una nova vida a un “subproducte”, la llet SANDACH C3. A més El 80% dels ingredients que utilitzen per a la fabricació dels seus productes són de proximitat.

 

Modalitat empresa agrària

Guanyadora:  FAUSTINA DE SOLÀ-MORALES CAPDEVILA SL

Per la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa.

La finca Planeses, de 80 ha,  s’ha transformat fins a convertir-se en l’única finca de Catalunya que es gestiona íntegrament seguint els principis regeneratius, basats a integrar agricultura, ramaderia i silvicultura com a eix d'un sistema alimentari sostenible mitjançant  l'acumulació de matèria orgànica al sòl; la integració dels animals en el funcionament del sistema i la reducció dels ensums necessaris per produir aliments. Planeses és un exemple real i demostratiu d’aquest model que es pot replicar a escala local i global. Els principals elements regeneratius de la finca són: la gestió d'un ramat de vaques de llet mitjançant pasturatge controlat en una superfície de pastures total de 9 ha, la gestió de la producció de petits animals (pollastres i conills) sobre pastura combinada amb fruiters en una superfície de 2 ha, la gestió d'un hort d’1,5 ha sense llaurar, sense ensums externs (ni compost, ni fems, ni fertilitzants) i sense afegir productes Fitoquímics, la gestió integrada de 60 ha de bosc que, a part d’obtenir llenyes per la venda i que, en part serveixen per abastir la caldera de biomassa que te la finca, també permet la utilització dels subproductes de l'aprofitament forestal com a recurs base per a la resta d'activitats de la finca.

La finca Planeses és una finca model del sistema regeneratiu. Per tal de difondre els coneixements sobre aquest sistema adquirits al llarg d’aquests anys, a la finca també es fan cursos de formació a productors i tècnics, visites a persones interessades en l’agricultura regenerativa i assessoraments a agricultors o fundacions que volen inicial el seu propi projecte regeneratiu.

 

Finalista: AGROPECUÀRIA ARTESA DE SEGRE SCCL

Per la contribució a la revalorització de cultius de varietats sostenibles i adaptades al terreny que revitalitzen l’agricultura del territori.

Amb el propòsit d’enfortir el sector agrari de la zona d’Artesa de Segre, la Cooperativa d’Artesa va començar a desenvolupar un seguit de solucions agrícoles viables que permetessin als agricultors de la zona poder viure de la producció ecològica. L’objectiu s’ha pogut aconseguir mitjançant varietats cultivades antigament al territori, com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina). Aquestes varietats de cultiu presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua necessària per desenvolupar-se. La producció d’aquests cultius més sostenibles i resistents a la zona ha suposat l’inici de la diversificació del marc agrari que hi havia, que en els últims anys s’ha basat principalment en el conreu d’ordi i el blat. Els beneficis del canvi han estat molt notables. Entre aquests, beneficis cal destacar l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per poder millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que permet fer un control biològic natural. Un dels objectius del projecte és contribuir a revalorar aquests cultius bàsics, menystinguts durant molt de temps, que poden aportar solucions alimentàries noves que donin resposta tant a les diferents intoleràncies alimentàries existents com a la creixent demanda de productes vegetarians o vegans.

 

Modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

Guanyadora: Ester Andreu de TORCLUM SL

Per l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa.

Torclum és una empresa familiar ubicada a la Bisbal del Penedès i dedicada a l’elaboració d'oli d'oliva verge extra de producció ecològica a partir d'olives arbequines. La seva filosofia sempre ha estat buscar i conèixer nous mètodes tant en el cultiu de l’olivera com en l’elaboració de l’oli. 

Després de nou anys treballant amb un grup d'enginyers, han aconseguit patentar un sistema  per elaborar l'oli d'oliva separant el pinyol de la polpa, sense trencar-lo, amb una despinyoladora. Amb aquest sistema  han aconseguit produir un oli de millor qualitat i una millora ambiental, ja que el fet de no trencar el pinyol redueix el consum energètic i d’aigua i augmenta el volum de producció de la màquina. A més, també  disposa d'un software i sensors propis que augmenten l'efectivitat en el treball reduint al màxim el consum energètic. Reaprofiten tot el residu que generen, les fulles les utilitzen per barrejar amb la sansa per fer-ne adob pels arbres per l'any vinent i els pinyols els fan servir per fer-ne biomassa per escalfar l'aigua sanitària i la calefacció de les mateixes instal·lacions. El molí no només representa una millora substancial en la qualitat de l'oli d'oliva que elaboren, sinó que també impulsa l’eficiència, la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental.

 

Finalista: Loïc Le Goueff de GREEN IN BLUE CONSULTING SLU

Per l’emprenedoria i innovació en la producció de vegetals aquapònics, una granja blava.

Green in Blue, fundada pel jove emprenedor innovador Loïc Le Goueff, és una empresa pionera a Catalunya que es dedica a la producció de vegetals aquapònics. Es tracta d’una tècnica que combina l'aqüicultura (cria de peixos) amb la hidroponia (cultiu de plantes sense terra). Aquesta sinergia presenta diversos avantatges, com per exemple l’estalvi de fins a 10 vegades d’aigua en comparació amb l'agricultura convencional.

El sistema de funcionament s’inicia amb l’alimentació de peixos i la seva producció de deixalles metabòliques que els microorganismes presents en l’aigua converteixen en nutrients. A través d'un cicle, els nutrients fertilitzen a les plantes sense la necessitat de terra o fertilitzants externs. Per últim, les plantes purifiquen l'aigua i la retornen neta als peixos.

Aquesta relació simbiòtica entre flora i fauna dona com a resultat aliments cultivats sense pesticides ni fertilitzants químics, antibiòtics o altres productes artificials, comuns en l'agricultura i aqüicultura convencional.

 

A més a més, el jurat ha decidit donar un accèssit a la candidatura de Laia Esmel Jou, presentada a la modalitat jove emprenedor/a innovador/a, per tal de posar en valor la contribució del seu projecte al relleu generacional. La Laia, enòloga de professió, ha emprès amb un microceller ubicat a Sant Jaume de Sesoliveres, al garatge de l’habitatge personal. El projecte comprèn, d’una banda, la recuperació de vinyes que es van abandonant, a l’hora que es planten varietats ancestrals autòctones, com el xarel·lo vermell, la malvasia o el sumoll, de la mà de 5 viticultors de menys de 30 anys. D’aquesta manera, s’ha engegat un servei d’assessoria i ajuda, sense ànim de lucre, perquè altres joves puguin recuperar les vinyes familiars. D’altra banda, el celler elabora vins espumosos personals de mínima intervenció, i d’igual manera, s’assessora perquè joves de la zona puguin tornar a donar vida dels espais casolans.

 

Els tres premis guanyadors estan dotats amb la quantitat de 8.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 4.000 euros.

Amb aquest premi el DACC vol promoure la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari i així mateix reconèixer i distingir les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.

El premi va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests 22 anys s’han presentat 499 candidatures repartides per tot Catalunya i el DACC ha distingit i premiat 116 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc durant el primer trimestre de 2024.

 

Font: DACC

 

 

Informació relacionada