TECNOLOGIA | 29/01/2024  Ruralcat

Ja està disponible l'informe '10 tendències tecnològiques destacades pel 2024'

L’informe destaca solucions que contribuiran a pal·liar els efectes de l'emergència climàtica i impulsar l'economia blava i les tecnologies de l'aigua.

Aquest decàleg sorgeix de la Diana de tendències tecnològiques d’ACCIÓ, una eina al servei de l'empresa que identifica les tecnologies que marcaran els propers anys.

S’ha publicat l’informe “10 tendències tecnològiques destacades pel 2024”, un informe que recull les tendències que marcaran aquest any 2024. Per un costat, brillaran evolucions tecnològiques que ens ajudaran a pal·liar els efectes de l'emergència climàtica i d'altres que seguiran dotant d'eficiència i seguretat a l'empresa.

La realitat actual està  marcada per la inestabilitat global i les disrupcions tecnològiques. Els conflictes bèl·lics, les interrupcions de les cadenes de subministrament, la inflació, l’escassetat de recursos o l’emergència climàtica, han marcat els darrers anys i ho seguiran fent el 2024.

Davant d'una realitat plena de nous reptes per a les empreses, la tecnologia esdevé un aliat imprescindible per mitigar els seus impactes i superar els obstacles que es presenten. Si una de les tecnologies que han marcat el 2023 ha estat l'explosió de la intel·ligència artificial, l’informe analitza les 10 tendències tecnològiques que marcaran un 2024 centrat en la transformació verda o en la necessitat de consolidar la seguretat en les cadenes de valor. Així doncs, les 10 tendències tecnològiques d’aquest any, són les següents:

Intel·ligència artificial: Aquesta ha estat i segueix sent una de les àrees tecnològiques amb més projecció a curt i mig termini i amb més potencial de desenvolupament. La IA generativa representa el gran motor de canvi i disrupció a l'empresa i a la societat.

Ciberseguretat: Ha de ser una prioritat per empreses, governs i individus. Amb l'augment de la connectivitat i l'automatizació, els atacs cibernètics són cada vegada més sofisticats afectant infraestructures crítiques, serveis financers, processos productius o sistemes de salut.

Quàntica: Les tecnologies quàntiques revolucionaran els camps de la informàtica, la criptografia o la sensòrica, resolent problemes que ara són impossibles per a la computació clàssica. Experimentarà una gran creixement per la demanda de computació d'altes prestacions o l'augment dels ciberatacs.

Indústria 4.0: Tal i com ha fet durant els darrers anys, la indústria seguirà avançant cap a la transformació digital amb l'objectiu de prendre decisions en temps real, guanyar productivitat i flexibilitat. Tot plegat amb tecnologies destacades com la IOT, l'anàlisi de dades, el cloud computing o la robòtica, entre d'altres.

Xips i semiconductors: La seva evolució marca el ritme de la transformació digital. La voluntat d'aconseguir la sobirania tecnològica i una capacitat de producció de semiconductors a Europa seguirà a les agendes aquest 2024. A més, s'espera que hi hagi bones oportunitats per explorar noves tecnologies.

Medicina personalitzada: Suposa un canvi de paradigma en l'àmbit de la salut per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties, adequant els medicaments i les teràpies a cada pacient.

Descarbonització: La necessitat d'accelerar el desenvolupament de tecnologies lligades a la descarbonització seguirà creixent amb la utilització de combustibles alternatius, processos més eficients o amb la utilització de materials menys intensius en carboni.

Hidrogen: L'hidrogen net és la pedra angular de la transició energètica i els seus casos d'ús s'estan expandint a molts sectors. El desenvolupament de tecnologies per a la seva generació s’accelerarà exponencialment en els propers anys.

Economia blava: L'ús sostenible i responsable dels recursos marins i costaners és un dels grans reptes que tenim per davant. L’economia blava pot crear noves oportunitats en àrees com l'energia renovable marina, l’ús d’algues i la biotecnologia.

Tecnologies de l'aigua: L'emergència climàtica i l'escassetat de recursos hídrics ens obliga a cercar tecnologies, dispositius i materials que millorin l'eficiència, la recuperació i la reutilització de l'aigua.

 

Aquest decàleg sorgeix de la Diana de tendències tecnològiques d’ACCIÓ, una eina al servei de l'empresa que identifica les tecnologies que marcaran els propers anys.