ACCIÓ CLIMÀTICA | 27/03/2024  Ruralcat

L’associació Horizon Europe AGROECOLY publica una convocatòria de projectes de recerca i innovació per a la transició a l'agroecologia

El tema de la convocatòria és ‘Foment de l'agroecologia a nivell de granja i paisatge’ amb l'objectiu de finançar projectes de recerca i innovació transdisciplinaris que abordin la transició agroecològica tant dels sistemes d'agricultura convencional com ecològica.

El termini de presentació de les candidatures finalitza el 26 d’abril.

Oberta la convocatòria ‘Foment de l'agroecologia a nivell de granja i paisatge’, impulsada per l’associació Horizon Europe AGROECOLY, que busca projectes de recerca i innovació i aborda una transició a l'agroecologia en el context dels sistemes d'agricultura convencional i ecològica. Així doncs, l'objectiu és finançar projectes de recerca i innovació transdisciplinaris que abordin la transició agroecològica, tant dels sistemes d'agricultura convencional com ecològica. L'agricultura ecològica explora pràctiques i implementa sistemes que sovint són fonts d'inspiració per a l'agroecologia. La implementació de principis agroecològics en l'agricultura ecològica té el potencial d'augmentar els rendiments i l'ús eficient dels inputs/recursos (per exemple, l'aigua). 

Aquesta convocatòria s’emmarca en el programa de recerca i innovació (R + I) de la Unió Europea (UE) Horizon Europe, que té l’objectiu d’assolir un impacte científic, tecnològic, econòmic i social de les inversions de la UE en R + I, enfortint d'aquesta manera les seves bases científiques i tecnològiques i fomentant la competitivitat de tots els estats membres.

Així doncs, es preveu que els projectes d’Horizon Europe AGROECOLY estudiïn i implementin l'agroecologia a dues escales geogràfiques: a escala de la granja i el seu entorn immediat i, a escala paisatgística o territorial. 

La transició a l'agroecologia ha de contribuir a resoldre els reptes globals (adaptació climàtica, conservació de la biodiversitat, salvaguarda dels serveis dels ecosistemes, regulació de l'escassetat o l'excés d'aigua) i satisfer les demandes de la societat d'aliments saludables i altres productes agrícoles produïts de manera sostenible. 

Poden presentar candidatures les universitats i altres institucions d'educació superior, les institucions públiques de recerca, les organitzacions amb ànim de lucre i sense ànim de lucre, els consumidors/ciutadans, els representants de la societat civil i les empreses privades, d'acord amb la normativa nacional/regional. Els consorcis de recerca haurien d'estar formats per un mínim de tres socis que sol·licitin finançament d'almenys tres països diferents i parts finançadores d'aquesta convocatòria cofinançada. 

Per aquesta convocatòria es compta amb un pressupost de 30M d’euros i el termini de presentació de les candidatures inicials finalitza el 26 d’abril i el de les propostes finals el 19 de setembre.

 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea