La connectivitat ecològica serà la temàtica de la Setmana de la Natura 2024
La 9a edició de la Setmana de la Natura tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny, i enguany girarà al voltant de la connectivitat ecològica.
Durant els 15 dies que dura la Setmana de la Natura, s’organitzen diverses activitats arreu del territori per part d’associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses. Imatge: Setmana de la natura.
Del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, tindrà lloc la 9ª edició de la Setmana de la Natura arreu de Catalunya, on es promouen diferents accions a favor de la conservació de la natura. Enguany, gira al voltant de la connectivitat ecològica, un concepte que descriu l’afectació en els moviments dels diferents organismes del territori entre els hàbitats que el conformen, generada per la distribució espacial i la qualitat dels elements que s’hi troben.
Catalunya viu una situació d’emergència ecològica i de crisi climàtica, i això està afectant greument la biodiversitat. Segons l’organització de la Setmana de la Natura, “en els últims 20 anys, la fauna salvatge de Catalunya ha perdut un 24% dels seus individus, i els ecosistemes d’aigua dolça i litorals, els agraris i els de boscos madurs es troben entre els més amenaçats”. Els canvis que es produeixen en els usos del sòl és una de les causes de la pèrdua de diversitat biològica i això provoca que els hàbitats es vagin deteriorant i fragmentant, és a dir, es van separant els uns dels altres. Quan tot això succeeix, parlem d’una reducció de la connectivitat ecològica.
Així doncs, durant 15 dies, diverses associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzen més de 500 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu de Catalunya. Qualsevol organització pot participar-hi organitzant una activitat a través d’aquest formulari. Les activitats que s’organitzen es poden consultar en un mapa de la pàgina web de la iniciativa.
La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat sense ànim de lucre, formada per 200 organitzacions, com associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca, que promou la implicació ciutadana en la conservació de la natura, i per això s’organitzen diferents campanyes per apropar el coneixement sobre les entitats ambientals a tothom.