CENTRE DE REGADIUS DE LA MEDITERRÀNIA | 05/10/2010  RuralCat/DAR

Tàrrega acollirà un centre pioner en recerca i coneixement de regadius

Tàrrega acollirà un centre pioner en recerca i coneixement de regadius en el que s'estudiarà la optimització de l'ús de l'aigua. El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha signat juntament amb el rector de la Universitat de Lleida (UdL) Joan Viñas, el protocol per a la creació del Centre de Regadius de la Mediterrània (Regmed).

regmed_100510cont

El conseller i el rector, durant la signatura del conveni Regmed. Font: DAR.

 

D’acord amb el conveni signat, els àmbits de treball són cinc: l'anàlisi del recurs, que centrarà la seva activitat en l’estimació dels recursos disponibles per al reg; el regadiu, que incidirà sobre les infraestructures i l'aplicació de l'aigua, entre d'altres; l'entorn físic, orientat a l’estudi del sòl, el clima, els hàbitats i els paisatges; el dret i l'economia de l'aigua, i la seva gestió.  
 

Antecedents de la iniciativa

Ara fa tres anys que ambdues parts van signar un protocol per a la coordinació i col·laboració entre els dos organismes per a impulsar les actuacions prioritàries del Pla Estratègic 2006-2012 de la Universitat de Lleida (UdL) en matèria de ciència i tecnologia agroalimentària a Catalunya. Aquell protocol contemplava la generació d’infraestructures de R+D que siguin reconegudes internacionalment com a centres de referència pel que fa, entre d’altres, a l’ús eficient dels recursos hídrics en agricultura. Així mateix, el passat 14 d’abril, el Parlament de Catalunya, en el marc del debat general sobre el món agrari, va adoptar una resolució que, entre altres, instava el Govern a crear un centre d’estudis sobre els regadius a Catalunya.
 
Paral·lelament, les investigacions dutes a terme per l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries i altres centres de recerca demostren que un determinat ús de l’aigua pot arribar a permetre l’increment de la producció. Segons Llena, Regmed "aglutinarà tots els coneixements que hi ha al voltant dels regadius ja sigui procedents de la UdL i de les empreses públiques del DAR (IRTA, Regsa i Regsega)", i tot aquest coneixement, es projectarà cap els regants, els usuaris finals. Així, podran produir aliments amb un ús més eficient i òptim de l’aigua, amb l’objectiu final de "produir més i gastar menys".
 
Durant l’acte, el conseller Llena ha explicat que "és un centre de regadius per la Mediterrània i altres països amb característiques de pluviometria com les nostres". La necessitat d’aquest Centre respon al fet que l’aigua, al igual que els aliments, és un bé escàs i que cal optimitzar al màxim el seu ús.
 
El titular d’Agricultura ha pronosticat que en el futur les ajudes estaran condicionades a la innovació i que fer aquesta aposta, pot arribar a permetre obtenir més recursos.
Segons ha avançat el conseller, ara s’ha de fixar un full de ruta entre la Universitat, l’IRTA, Regsega, Regsa per decidir cap a on ha d’anar la recerca, com s’ha de fer la transferència de coneixements i traslladar als regants una experiència acumulat de 30 anys a nivell d’investigació d’eficiència hidràulica.