PROJECTES EUROPEUS | 13/05/2024  Ruralcat

La sostenibilitat i l’economia verda, els eixos del projecte europeu ORIGINN d’aquest semestre

El dimarts 14 de maig s’organitza el webinar “Economia verda: bones pràctiques a Europa” on es compartiran experiències sobre l’aplicació de la sostenibilitat i l’economia verda en àrees rurals europees.

Cada semestre, el projecte ORIGINN s’enfoca a una temàtica diferent i durant aquests pròxims mesos, el pla de treball es dirigirà cap a la sostenibilitat i l’economia verda.

El pròxim dimarts 14 de maig a les 10:30 h tindrà lloc el webinar “Economia verda: bones pràctiques a Europa on es compartiran experiències entorn de l’aplicació de la sostenibilitat i l’economia verda en àrees rurals europees, la temàtica que es tracta aquest semestre des del projecte europeu ORIGINN. Es tracta del segon webinar d’un conjunt de sessions que s’organitzaran en el marc d’aquesta iniciativa.

En aquest webinar cada soci del projecte presentarà una bona pràctica lligada a l’economia verda i la sostenibilitat que s’està desenvolupant en el seu territori. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), com a soci líder del projecte, hi participarà exposant l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 (EBC2030). També, s’exposarà com a bona pràctica el BIOHUBCAT.

Aquesta sessió és una de les accions que es duen a terme amb la finalitat d’assolir l’objectiu general del projecte: millorar les polítiques europees per la transformació econòmica i social a les zones rurals mitjançant la innovació industrial, fent èmfasi en el sector agroalimentari.

L’objectiu del projecte ORIGINN –liderat per la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC, a través de la Subdirecció General de Transferència i Innovació Agroalimentària- és posicionar la innovació al sector de l'agroalimentació com a element central per fer front a un desafiament que afecta les zones rurals de Catalunya i altres indrets de la Unió: la bretxa social i econòmica entre aquestes zones i les àrees urbanes genera èxode rural lligat a menors oportunitats. A través de generar possibilitats empresarials i laborals de més valor afegit, gràcies a la innovació, es vol dinamitzar el sector en aquests territoris i convertir-lo en un dels elements centrals del seu creixement.

Els projectes del programa Interreg Europe, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), estan dissenyats per millorar les polítiques públiques a través de la col·laboració entre entitats de diferents territoris europeus -especialment governs. Aquests ens, a través de l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, fan propostes i accions de millora dels seus instruments de política pública. En el cas de Catalunya, l’objectiu és debatre, compartir informació i aprendre d’altres territoris europeus per millorar i enfortir els plans, estratègies i línies d’actuació.

Més informació sobre el projecte ORIGINN

El projecte ORIGINN està format per un total de 7 socis: la regió de l’est i el centre d’Irlanda, representada per l’Assemblea Regional de l’Est i Centre del país; la regió de Jämtland Härjedalen, a Suècia, representada pel seu govern regional; la regió Centru de Romania, representada per la seva Agència de Desenvolupament Regional; la regió de Prešov, a Eslovàquia, representada pel seu govern regional; la regió d’Emilia-Romanya, a Itàlia, representada pel seu govern regional; la República d’Estònia, representada pel seu Ministeri d’Afers Rurals i el DACC, que actua com a líder dirigint el projecte i coordinant la resta de socis.

El projecte compta amb 2 fases. La primera dura 3 anys i inclou el període entre març de 2023 i febrer de 2026. En aquest període els socis, liderats pel DACC, com a cap de fila, duen a terme una sèrie d’activitats i accions de col·laboració entorn de les seves polítiques. Aquestes activitats inclouen reunions i sessions de treball amb els agents dels seus territoris, presentacions i webinars, visites d’estudi als països membres del consorci per conèixer les seves bones pràctiques, anàlisis del potencial de millora dels instruments de política pública, etc. Derivat d’aquests aprenentatges, els socis proposen mecanismes per aplicar possibles millores en els seus instruments de desenvolupament rural, ja sigui en el seu disseny, la seva gestió o la seva avaluació.

La segona fase consta d’un any (març de 2026 a febrer de 2027) i serveix per a monitorar si els canvis introduïts en els instruments esmentats estan conduint a millores o, si s’escau, és necessària la introducció de possibles canvis. Amb això, l’objectiu últim del projecte és haver cohesionat i millorat els instruments dels diferents socis participants, portant a ampliar l’impacte dels mateixos en fer front als reptes lligats al desenvolupament rural basat en la innovació al sector agroalimentari.
 

Font: DACC

Informació relacionada