PROJECTE EUROPEU | 15/05/2024  Ruralcat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural participa en un estudi sobre sistemes agroforestals

Aquest estudi s'ha dut a terme en el marc del projecte LIFE AgroForAdapt, un projecte que té per objectiu promoure els sistemes agroforestals com a mesura d’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrari i forestal en el Mediterrani.

LIFE AgroForAdapt

Aquesta informació, entre altra, es recull a la cinquena edició del butlletí semestral AgroForAdapt.

En el marc del projecte LIFE AgroForAdapt, el Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural  ha participat en l’estudi “Los sistemas agroforestales en el Plan Estratégico de la PAC Español: análisis y reflexiones” en col·laboració amb altres projectes europeus i entitats relacionades amb els sistemes agroforestals. L’estudi inclou una anàlisi de debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats dels sistemes agroforestals en l’àmbit estatal, i es publicarà com un Policy briefing de  la Federació Agroforestal Europea (EURAF).

Aquesta informació, entre altra, es recull a la  cinquena edició del butlletí semestral AgroForAdapt.

El LIFE AgroForAdapt és un projecte europeu LIFE, un programa de finançament de la Unió Europea per al medi ambient i l’acció climàtic, que s’executa del 2021 al 2026.

Té per objectiu promoure els sistemes agroforestals per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrari i forestal en zones mediterrànies. Els sistemes agroforestals són la combinació deliberada de vegetació llenyosa en sistemes de producció agrícola o ramadera per obtenir beneficis de les seves interaccions ecològiques i econòmiques. El projecte se centra en dos tipus de sistemes: silvoarables (vegetació llenyosa combinada amb cultius) i silvopastorals (vegetació llenyosa combinada amb el pasturatge).

El projecte treballa a més de 70 finques,  amb 850 hectàrees en total, de Catalunya, Castella i Lleó i la França Mediterrània implementant sistemes agroforestals demostratius, i es fa un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors, com els productius, el balanç de carboni, la biodiversitat i la vulnerabilitat davant incendis forestals i la sequera.

Aquest projecte, cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea, té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb 8 beneficiaris de França i Espanya: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta S. Coop, Agroof, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural), Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.

 

Font: DACC