PREMIS | 31/05/2024  Ruralcat

S’ha celebrat l’entrega dels premis PITA i Ruralapps 2023 en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària

El premi Ruralapps té l’objectiu de distingir les empreses que han desenvolupat un programari funcional o solucions tecnològiques que contribueixin a la millora del sector. El premi PITA, reconeix a les empreses agràries, agroindústries i persones joves que a través de la innovació milloren la competitivitat i la sostenibilitat de l’empresa.

premis PITA i Ruralapps

L’entrega de premis s’ha celebrat el 30 de maig al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

Barcelona ha acollit l’acte d’entrega dels premis PITA i Ruralapps 2023 al Parc de Recerca Biomèdica , en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària. Ha estat un acte marcat per l’excel·lència i la innovació, la clau per fer més resilient el sector primari davant l’actual context d’emergència climàtica.

L'objectiu dels premis PITA és valorar la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses agràries, l’agroindústria i els joves amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions.

El premi Ruralapps reconeix el treball de les empreses que han desenvolupat un programari funcional o solucions tecnològiques que contribueixen a la millora dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural o bé, que faciliten l'accés a la informació, en aquests àmbits a la ciutadania.

Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Als guanyadors se’ls premia amb 8.000 € cadascun, i els finalistes amb 4.000 €. Els premis Ruralapps, amb dues categories: la modalitat de Ruralapps ciutadania i la modalitat de Ruralapps professional. El premi és de 5.000 € per a cada guanyador i 2.000 € per a cada finalista.

 

Guanyadors i finalistes dels premis PITA 2023

 

Modalitat empresa agrària:

 

Guanyador: FAUSTINA DE SOLÀ-MORALES CAPDEVILA SL

 

Per la transformació de la finca Planeses, una finca abandonada,  a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa. Es tracta de l’única finca de Catalunya que es gestiona íntegrament seguint els principis regeneratius, basats a integrar agricultura, ramaderia i silvicultura com a eix d'un sistema alimentari sostenible mitjançant  l'acumulació de matèria orgànica al sòl; la integració dels animals en el funcionament del sistema i la reducció dels ensums necessaris per produir aliments.

 

Finalista: AGROPECUÀRIA ARTESA DE SEGRE SCCL

Per la contribució a la revalorització de cultius de varietats sostenibles i adaptades al terreny que revitalitzen l’agricultura del territori, a través de la Cooperativa d’Artesa.

 

Modalitat agroindústria:

 

Guanyador: Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp

 

Pel desenvolupament i posada en funcionament del molí Antara de Coselva, un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un innovador sistema d’extracció en fred i al buit que permet una major extracció d’oli que els sistemes convencionals i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics.

 

Finalista: BIFEEDBO SL

 

Per la creació del iogurt Yogupet, un iogurt per a mascotes adaptat a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia i, ajustat a les característiques comercials i logístiques del sector de l’alimentació animal.

 

Modalitat jove emprenedor/a innovador/a:

 

Guanyador: Ester Andreu de TORCLUM SL

Per l’emprenedoria i la innovació a Torclum,  en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa.

 

Finalista: Loïc Le Goueff de GREEN IN BLUE CONSULTING SLU

 

Per l’emprenedoria i innovació del projecte Green in Blue, una granja blava que es dedica a la producció de vegetals aquapònics.

 

Guanyadors i finalistes dels premis Ruralapps 2023

 

Modalitat de Ruralapps professional:

 

Guanyador: ModpoW AgriTechnologies

 

ModpoW AgriTechnologies és una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització que permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació i així, optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu.

 

Finalista: Lobelia Earth, SL

 

Lobelia Earth és un servei que permet monitorar la humitat del sol en l’àmbit de superfície i de l’arrel a una parcel·la individual per estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola.

 

Modalitat de Ruralapps Ciència Ciutadana:

 

Guanyador: Oncoalicia

 

Per una aplicació impulsada per la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, Fundació Privada amb informació basada en l’evidència i pràctica clínica, que ajuda a les persones afectades de càncer a menjar cada dia de manera segura, suficient i adaptada a les necessitats i efectes secundaris que apareixen durant el tractament.

 

Finalista: Ecoviu

 

Ecoviu és una plataforma per facilitar i augmentar l'acció climàtica dels ciutadans, i involucrar la població en activitats sostenibles i accions ambientals per reduir els efectes de la crisi climàtica. La tecnologia desenvolupada facilita l’accés a la informació mediambiental i forestal.

 

Font: DACC

Informació relacionada