Els rajos gamma ajuden a obtenir cítrics més resistents a la sequera i la salinitat
Científics de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) han dut a terme una investigació basada en la radiació de raigs gamma sobre llavors de cítrics amb l'objectiu de seleccionar arbres més resistents a la sequera i als elevats nivells de salinitat dels pous de reg de la zona mediterrània. Durant els cinc anys que porten treballant en el projecte, els investigadors han realitzat proves en més de 50.000 llavors i com a resultat han obtingut 15 nous genotips amb una elevada tolerància a la salinitat a l'aigua de reg.
Com destaca el coordinador del grup i catedràtic de Producció Vegetal, Aurelio Gómez, la importància d'aquesta investigació rau en l'actual necessitat de desenvolupar aquest tipus de cultius, ja que "més del 30% dels pous de reg de la zona mediterrània estan salinitzats per la sequera i la sobreexplotació, i aquesta situació es mantindrà o empitjorarà en els pròxims anys".
El mètode desenvolupat és un procediment físic totalment innocu, sent en realitat un dels mètodes tradicionals de millora i selecció d'espècies vegetals. "Els cítrics acumulen unes quantes mutacions de generació en generació en la naturalesa, el que nosaltres fem és multiplicar per 10 la taxa d'acumulació d'aquestes mutacions per cada planta, gràcies a la irradiació amb rajos gamma", explica Aurelio Gómez.
Irradiacions per comprovar la resistència de les llavors
El grup realitza irradiacions a prop de 4.000 llavors tres vegades a l'any. Totes aquestes llavors són després conreades al laboratori en tubs d'assaig in vitro amb un elevat nivell de sal en el medi per a seleccionar únicament els resistents. "De les 4.000 llavors conreades in vitro únicament entre 50 i 100 solen resistir l'estrès imposat", explica l'investigador. "Aquests genotips es traslladen a l'hivernacle de la UJI, on després d'un període d'aclimatació i recuperació, es propaguen clonalment i es realitzen nous assajos de resistència a sequera i salinitat ja en tests".
En aquest cas, el nombre de plantes que superen la prova és molt més reduït, així s'optimitza el procés de selecció. D'aquesta manera, després de sotmetre a aquesta metodologia al voltant de 50.000 llavors, són 15 els genotips que s'han mostrat més tolerants i, per tant, passaran a la tercera fase, consistent en el seu cultiu al camp "per veure si en aquestes condicions, com a arbre adult, continuen essent més resistents".
Aquest procés durarà cinc anys més, ja que en el camp, "a més de la tolerància a la sequera i la salinitat, s'ha de caracteritzar agronòmicament les noves plantes i comprovar que no existeixin problemes d'incompatibilitat amb les varietats comercials que s'empeltaran sobre els nous portaempelts".
Millorar la competitivitat del sector agrícola
"Al laboratori intentem compatibilitzar la part d'investigació científica bàsica amb una altra més aplicada, de desenvolupament útil per a la citricultura", ressalta Gómez. Amb tot, destaca el fet que els citricultors que estan molt oberts a les millores en varietats i portaempelts, "són agricultors que tenen un nivell tècnic alt i si demostres que hi ha un nou portaempelt més resistent a la salinitat i a la sequera tindrà un impacte social important i suposarà una notable millora, ja que l'escassetat d'aigua i la salinització dels pous de reg tristament és un problema que continua present a la conca mediterrània".
A fi de garantir la transferència de coneixement a la societat, al grup d'Ecofisiología i Biotecnologia de la UJI ofereix també assessorament i serveis tecnològics a les empreses del sector interessades en avançar en la millora de les diferents espècies. Referent a això, el catedràtic de Producció Vegetal destaca que cada vegada són més les empreses del sector citrícola interessades en establir els seus propis programes de millora, " i nosaltres podem oferir-los assessorament tecnològic, realitzant les fases inicials perquè després aprofundeixin ells en les fases de selecció, sempre donant-los assessorament, facilitant-los anàlisis genètiques i metabòliques de les plantes, etc.".