L'aigua intel·ligent com a clau per mantenir la terra fèrtil i afrontar els reptes del canvi climàtic, l’aposta del Nou Regadiu Fòrum 2024
Del 17 al 20 de juny s'ha celebrat el "Nuevo Regadío Forum 2024 "creat per iAgua, en format online.
L’edició d’enguany ha comptat amb 4 jornades: Radiografia actual del Regadiu a Espanya; Eficiència en l'ús de l'aigua i l'energia; Recursos no convencionals i sostenibilitat; Digitalització.
S'ha celebrat el "Nuevo Regadío Forum 2024 ", en format online, del 17 al 20 de juny. Aquesta edició, aposta per l'aigua intel·ligent com a clau per mantenir la terra fèrtil i afrontar els reptes del canvi climàtic. El fòrum anual creat per iAgua, ha reunit experts del sector per discutir solucions innovadores i sostenibles en la gestió de l'aigua i l'energia en el regadiu.
Primera Jornada: Radiografia actual del Regadiu a Espanya
A la primera jornada es va analitzar l'estat actual del regadiu a Espanya, amb Isabel Bombal, Directora General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), destacant la necessitat de maximitzar l'estalvi de recursos. Bombal va anunciar una inversió històrica de 2.400 milions d'euros per modernitzar els regadius, una mesura crucial per a la seguretat alimentària i la fixació de població en àrees rurals.
Durant la intervenció, Javier Sánchez, subdirector general de Protecció de les Aigües i Gestió de Riscos del MITECO, va posar èmfasi en la digitalització com a eina clau per a una gestió eficient de l’aigua i va destacar la nova ordre de control volumètric que millorarà la transparència i la gestió de l’aigua en l’àmbit nacional. Per la seva banda, Teresa Maestro Villarroya va detallar el PERTE de digitalització del cicle de l’aigua, amb una inversió de 200 milions d’euros, buscant una major participació de les comunitats de regants. Aquestes mesures beneficiaran almenys 200.000 hectàrees, contribuint a un ús més eficient de l’aigua.
També va intervenir Juan Valero de Palma, president de FENACORE, destacant la necessitat d’agilitzar la construcció d’infraestructures hidràuliques i defensant la reutilització d’aigües regenerades per millorar la gestió integrada de l’aigua. A més a més, va proposar mesures per reduir els costos energètics dels regadius, com l’aplicació d’un IVA reduït per als subministraments d’energia.
Finalment, David Vila, director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, va exposar els desafiaments i solucions implementades a Catalunya per afrontar la sequera i l’emergència climàtica. I, acompanyat per Josep Ma Serra, Cap de Gestió d’Infraestructures Especials, va destacar el paper clau del Canal Segarra-Garrigues en la millora de la seguretat hídrica i ha subratllat la importància de la modernització i digitalització dels regadius.
Segona Jornada: Eficiència en l'ús de l'aigua i l'energia
La segona jornada, centrada en l'eficiència en l'ús de l'aigua i l'energia, es van presentar solucions innovadores per al transport i emmagatzematge eficient de l'aigua, així com l'ús d'energies renovables en el reg. Francisco Carrasco, responsable tècnic de FERAGUA, va analitzar la gestió dels recursos hídrics a Andalusia i el seu impacte en l'eficiència del sector agroalimentari, destacant la necessitat de noves infraestructures hídriques i la digitalització del regadiu per afrontar el dèficit hídric estructural i els reptes del canvi climàtic.
A continuació, Ricardo Molina, CTO de Vector Energy, va explicar com l'energia solar pot reduir costos i optimitzar la gestió de l'aigua en l'agricultura, presentant solucions de bombament solar que utilitzen convertidors de freqüència per a una major eficiència energètica. També va destacar la importància del suport tècnic i administratiu per als regants.
Finalment, Juan Pablo Guerrero, director comercial de Prefabricados Delta, va exposar un cas pràctic sobre la modernització del regadiu a la Comunitat de Regants Molinar del Flumen, a Osca, mitjançant una bassa de domini de cota que redueix els costos energètics i millora la viabilitat de les explotacions agrícoles.
Tercera Jornada: Recursos no convencionals i sostenibilitat
La tercera jornada es va centrar en la sostenibilitat i el canvi climàtic. Gabriel Sevillano d'ACCIONA va subratllar la importància dels agricultors com a defensors del medi ambient, presentant exemples de millores per promoure la sostenibilitat. També es va destacar l'eficiència del regadiu a Espanya, que amb només el 15% de la superfície cultivada, genera el 67% de la producció final agrícola gràcies a la tecnologia aplicada al sector. La seva intervenció es va iniciar citant unes paraules de Jaime Lamo de Espinosa, exministre d'Agricultura: "Un món sense fam serà de regadiu o no serà". Sevillano va ressaltar l'impacte positiu dels regadius en la reducció de CO₂, ja que els cultius no només proporcionen aliments sinó que també transformen el CO₂ en oxigen.
Tot seguit, David Salinas, CEO de Unregadíomásseguro, va abordar els desafiaments actuals i futurs del canvi climàtic en relació amb els riscos extraordinaris. Va destacar la necessitat urgent d'adaptar les estratègies de gestió de riscos i assegurances. Salinas va explicar el paper del Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), que proporciona una xarxa de seguretat financera en casos de catàstrofes sense requerir declaracions oficials de zones catastròfiques. Durant la seva intervenció, va presentar estadístiques i casos reals d'inundacions i tempestes ciclòniques, destacant la importància d'una adequada cobertura d'assegurances. Va subratllar que el CCS es finança a través de recàrrecs aplicats a les primes de les assegurances, permetent la reinversió en la comunitat i promovent un sistema assegurador més robust davant els desafiaments del canvi climàtic.
Mónica Herranz, responsable de Normalització i Valorització a Saint-Gobain PAM, va exposar els avenços normatius i tecnològics en la indústria de les canonades de fosa dúctil destinades al regadiu. Va destacar la recent adopció de la norma UNE-ISO 23991, que estableix els paràmetres de disseny i instal·lació d'aquests sistemes. Aquesta normativa, adoptada en l’àmbit nacional com a UNE el 2023, imposa exigències de disseny, especificacions tècniques, mètodes d'assaig i recomanacions d'ús per als components utilitzats en xarxes de reg sota pressió. Herranz va destacar la col·laboració entre els sectors públic i privat en l'elaboració d'aquestes normes, contribuint a augmentar la competitivitat i garantir la protecció del consumidor.
Yolanda Martínez, directora de Medi Ambient i RSC de Molecor, va abordar com l'ús de PVC sostenible promou pràctiques més ecològiques i eficients en les infraestructures de regadiu. Va subratllar la necessitat urgent de reduir les emissions de carboni i va presentar els avantatges del PVC-O, com la seva major durabilitat i eficiència energètica, la seva capacitat de reciclatge i menor impacte ambiental en comparació amb altres materials tradicionals. Finalment, per acabar la jornada, Victoriano Martínez, director de la Càtedra Transvasament i Sostenibilitat - José Manuel Claver Valderas, va analitzar el balanç de carboni en les zones regables del Transvasament Tajo-Segura (TTS), avaluant diferents escenaris d'incorporació d'aigua dessalinitzada. Martínez va destacar que la utilització d'aigua dessalinitzada podria augmentar significativament les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) associades amb el reg, i va proposar estratègies per millorar la sostenibilitat, com la mescla controlada d'aigua dessalinitzada amb altres fonts i l'augment de l'eficiència en l'ús de l'aigua.
Quarta Jornada: Digitalització
La quarta i darrera jornada del Nou Fòrum de Regadiu 2024 va posar el focus en la digitalització del regadiu. Ignasi Servià, enginyer agrònom, va compartir aprenentatges del primer any d'implementació del PERTE de Regadiu. Centrant-se en la crisi climàtica i la necessitat urgent d'adaptació, Servià va subratllar la importància de la digitalització i la tecnificació per fer front a reptes com les sequeres cada vegada més freqüents i intenses. Paral·lelament, Jaume Casadesus, cap de la unitat de l’Ús Eficient de l’Aigua en l’Agricultura de l'IRTA va explicar els bessons digitals, eines revolucionàries per a la gestió del reg en finques i comunitats de regants. Aquests models virtuals integren dades en temps real de sensors distribuïts, optimitzant de manera precisa el consum d'aigua i millorant la producció agrícola amb mínimes empremtes ambientals. Tot seguit, Francesc Ferrer, director de Lab-Ferrer, va presentar el Kit Digital de Sondes d'Humitat, una innovadora eina que optimitza l'ús de l'aigua en el regadiu mitjançant la mesura precisa de la humitat i el potencial del sòl. Aquest kit facilita una gestió més eficient i sostenible de l'aigua, clau per a l'agricultura del futur.
I finalment, Damián Sánchez, delegat comercial de Hidroconta, va parlar dels aspectes claus del procés de digitalització, destacant les tecnologies i estratègies més efectives i va presentar les darreres innovacions i experiències pràctiques en aquest àmbit.
Font: Oficina del Regant