PROJECTES EUROPEUS | 25/07/2024  Ruralcat

Bones pràctiques en relació amb la digitalització, l’economia verda, blava i la sostenibilitat per impulsar les àrees rurals

Catalunya compta amb una gran superfície d'àrees rurals que necessiten ser potenciades per assegurar la seva viabilitat econòmica, social i laboral.

Projecte europeu

El projecte Originn té un pressupost d’1.659.300,00 euros cofinançat al 80% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional. El projecte tindrà una durada de 4 anys (març 2023 – febrer 2027).

Catalunya compta amb una gran superfície d'àrees rurals que necessiten ser potenciades per assegurar la seva viabilitat econòmica, social i laboral. És essencial donar eines a aquestes zones per garantir un relleu generacional adequat, element clau per al futur sostenible del territori.

En aquesta línia, presentem un conjunt de bones pràctiques que els socis del projecte Interreg Europeu ORIGINN ens han compartit en les diferents sessions de webinars i reunions de socis que s’han fet fins al moment i les quals vam compartir amb agents del nostre territori el passat 2 de juliol a la segona reunió del comitè estratègic de l’ORIGINN.

 

Bones Pràctiques en Innovació i Digitalització

Les següents bones pràctiques se centren en la millora de la innovació a les àrees rurals, concretament en la digitalització:

-Digitization Master Class: Una sessió magistral de digitalització on es presenten eines i estratègies per millorar la digitalització a les zones rurals.

-e-Residency: Iniciativa que permet als emprenedors establir i gestionar un negoci digitalment a Estònia, oferint múltiples avantatges per a la internacionalització i la gestió remota.

 

Durant la reunió amb els socis d'Estònia, vam visitar les següents institucions:

-TalTech University Technology Center Mektory: Centre tecnològic de la Universitat de Tecnologia de Tallinn, on es promouen projectes d'innovació i col·laboració entre estudiants i empreses.

-Tehnopol Startup Incubator: Incubadora d'empreses emergents tecnològiques, que dona suport a les startups amb mentoratge, finançament i recursos.

 

 

Bones Pràctiques en Economia Verda i Blava i Sostenibilitat

Pel que fa a la economia verda i blava i la sostenibilitat, les bones pràctiques destacades són les següents:

Circuléire: Projecte irlandès dedicat a promoure l'economia circular, amb l'objectiu de reduir els residus i aprofitar els recursos de manera més eficient.

Durant les reunions amb els socis europeus, vam conèixer les següents iniciatives:

Bioconnect: Iniciativa a Irlanda centrada en la biotecnologia i les solucions sostenibles.

Control Integrat de la Contaminació de Nutrients: Projecte romanès que treballa en la gestió eficient dels nutrients per minimitzar la contaminació.

Circular Slovakia: Programa eslovac que fomenta la transició cap a una economia circular i sostenible.

Bord na Móna: Empresa irlandesa visitada que es dedica a la gestió sostenible de recursos naturals.

 

Aquestes bones pràctiques serveixen perquè Catalunya pugui enriquir-se de coneixements de països europeus per implementar estratègies eficients i sostenibles que assegurin el desenvolupament i la prosperitat de les seves àrees rurals, tot garantint un futur millor per a les noves generacions.

 

Més informació del projecte i del Comitè Estratègic

L’objectiu del projecte ORIGINN és posicionar la innovació al sector de l'agroalimentació com a element central per fer front a un desafiament que afecta les zones rurals de Catalunya i altres indrets de la Unió: la bretxa social i econòmica entre aquestes zones i les àrees urbanes genera èxode rural lligat a menors oportunitats. A través de generar possibilitats empresarials i laborals de més valor afegit (gràcies a la innovació) es pretén dinamitzar el sector en aquests territoris i convertir-lo en un dels elements centrals del seu creixement.

Una de les principals activitats previstes dins del projecte és la creació d’un Comitè Estratègic format per representants dels actors implicats del territori, com empreses, centres de recerca, entitats locals o sectorials, administració, entre d’altres.

Aquest comitè se centra en els àmbits de treball del projecte ORIGINN: debatre estratègies i polítiques públiques relacionades amb el desenvolupament rural i la innovació al sector agroalimentari, proposar mesures i instruments per enfortir les esmentades estratègies i polítiques, i servir com a espai de trobada dels representants del sector amb interessos en l’entorn rural amb l’objectiu de discutir i proposar projectes i iniciatives de col·laboració entre ells.

Els projectes del programa Interreg Europe, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), estan dissenyats per millorar les polítiques públiques a través de la col·laboració entre entitats de diferents territoris europeus, especialment governs. Aquests ens, a través de l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, fan propostes i accions de millora dels seus instruments de política pública. En el cas de Catalunya, l’objectiu és debatre, compartir informació i aprendre d’altres territoris europeus per millorar i enfortir els plans, estratègies i línies d’actuació.

El projecte Originn té un pressupost d’1.659.300,00 euros cofinançat al 80% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional. El projecte tindrà una durada de 4 anys (març 2023 – febrer 2027).

 

Font: DACC