ECONOMÍA I AGROALIMENTACIÓ | 18/10/2010  RuralCat/MARM

L'agroalimentació lidera el sector manufacturer industrial a Espanya

L'agroalimentació és el primer sector manufacturer industrial a Espanya. El darrer any, les seves vendes han superat els 84 milions d'euros i ja representen el 14% de les vendes netes de tota la indústria estatal, a la vegada que ha generat més de 450.000 llocs de treball. El saldo comercial continua sent positiu i ha experimentat un increment del 20% respecte a l'any anterior.

aliments_101810supral

Font:MARM.

 

Aquestes són les dades presentades per la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, davant el Consell de Ministres, en un informe sobre la situació de la indústria agroalimentària a Espanya. Espinosa, a la seva intervenció, destacava que l’agroalimentació és el primer sector manufacturer industrial d'Espanya i el seu caràcter estratègic i de futur.
 
Elena Espinosa va assenyalar que el sector té bons els resultats econòmics, i que en l'actualitat compta amb 29.547 empreses de menys de 50 empleats, 24.383 empreses amb menys de 10 empleats i 68 que donen feina a més de 500 empleats, demostrant així la seva capacitat com a motor de l'economia.
 

Forta vocació exportadora del sector

Segons l’informe presentat, la facturació exterior agroalimentària suposa el 15% del total d'Espanya, percentatge que es va incrementant any rere any, per exemple, l'any 2009 es va arribar a un total de 25.253 milions d'euros incloent-t'hi l'agricultura, la pesca i la indústria alimentària, i destacant sectors com el de les fruites i hortalisses o el porcí. El saldo comercial del sector ha estat positiu en els últims anys i s'està incrementant, l'any 2010, en un 20% respecte a l'any anterior.
 
Tot i aquestes bones dades, l’informe també assenyala com a objectiu imprescindible la continua millora de la competitivitat, mitjançant el reforçament de la seva capacitat de creixement sostenible i la garantia d'integració i consolidació dels sectors al llarg de la cadena alimentària.
 
En aquest sentit, la ministra va destacar la importància de l’agroindústria en la generació de sinergies amb altres sectors econòmics com la gastronomia, el turisme, la cultura i les noves tecnologies i la seva adaptació al model de producció europeu pel que fa a la seguretat, traçabilitat, responsabilitat mediambiental i benestar animal.