INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA | 30/09/2024  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari presenta els resultats de dos treballs al 15è European Pesticide Residue Workshop

La trobada científica vol aplegar els experts en anàlisis de plaguicides per garantir la qualitat i seguretat dels aliments

Laboratori Agroalimentari

Aquesta edició ha tingut lloc a Zurich del 16 al 20 de setembre.

El Laboratori Agroalimentari ha participat en el 15th “European Pesticide Residue Workshop” que ha tingut lloc a Zurich del 16 al 20 de setembre. Durant aquestes jornades, el laboratori ha presentat dos pòsters en els quals ha estat treballant. El primer “The difficulty of analysing pesticide residues in raw materials for animal feed, complicated and diverse matrix effects. Results for Catalonia during 2023” de Laia Sanchez Costa, Judit Pujol Boira, Pilar Rodríguez Martínez i Mireia Medina, explica la dificultat d’analitzar residus de plaguicides en matèries primeres d’alimentació animal a Catalunya durant el 2023.

El segon, titulat amb el nom “Analysis of pesticide residues in vegetal materials and results of the Catalan production 2022-2023”, de Judit Pujol Boira, Laia Sanchez Costa,  Pilar Rodríguez Martínez i Mireia Medina Sala, facilita informació dels resultats obtinguts tant de matèries primeres com de material vegetal a Catalunya entre el 2022 i el 2023.

Aquesta trobada científica de caràcter internacional té l’objectiu d’aplegar els experts en anàlisis de plaguicides, les autoritats governamentals i els laboratoris públics i privats, productors i distribuïdors d’aliments i begudes, convertint-se en una oportunitat única d’intercanvi dels últims avenços en aquesta matèria sent important per garantir la qualitat i seguretat dels aliments.

El Laboratori Agroalimentari realitza el control analític oficial dels mitjans de la producció i dels productes agroalimentaris de la Generalitat de Catalunya a través de les anàlisis de mostres informatives o bé inicials, contradictòries i diriments dels procediments d'inspecció, de litigi i campanyes de control en matèria d'intervenció agroalimentària i de comerç exterior. Així mateix, també s’encarrega de donar suport i col·laborar amb la resta de laboratoris agroalimentaris del territori fomentant la implantació de sistemes de garantia de qualitat i de plans de formació amb  l'organització i coordinació d'assaigs d'aptitud interlaboratori i de seminaris tècnics.

Alhora, estableix convenis amb empreses i associacions del sector agroalimentari per portar a terme estudis i treballs d'interès comú i participa en projectes nacionals i internacionals orientats a la millora i l'optimització dels processos d'inspecció i control de la qualitat i seguretat del sector agroalimentari. Així mateix, també estableix acords de col·laboració amb centres de formació com escoles i/o universitats, nacionals i internacionals per a l'acolliment del personal en pràctiques, per a treballs de final de carrera o tesines, entre d’altres.

Es tracta d’un òrgan adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'àmbit d'actuació del qual abasta tot el territori de Catalunya. Es constitueix com a servei oficial i base tècnica de l'administració catalana pel que fa a les seves necessitats analítiques específiques destinades al control i seguiment de la qualitat i la seguretat agroalimentària. A més, el passat 3 de novembre de 2023 va veure ampliat el seu abast d'acreditació d’acord amb la Norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017, després d'haver superat amb èxit l’última auditoria de reavaluació i ampliació, realitzada el mes de maig per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC).

L'abast d'acreditació del laboratori (expedient nº157/LE309), recollit a l'annex Tècnic Rev.44 i consultable a la web del departament i a la web d'ENAC, es va ampliar amb la determinació analítica d’elements per espectrometria de masses amb plasma acoblat inductivament (ICP-MS) en peixos i productes de la pesca. Amb aquest nou abast d’acreditació el Laboratori Agroalimentari demostra que continua avançant en la millora de l’oferta tècnica per donar resposta a les necessitats de control oficial agroalimentari.

 

Font: DARP