S’ha celebrat la Jornada de Digitalització del Reg Agrícola a Tàrrega amb gran participació del sector
Amb el títol “Eines tecnològiques per aplicar en la governança i la gestió de l’aigua”, la jornada va reunir a més de 80 persones.
La sessió va posar en relleu la necessitat d’una gestió sostenible de l’aigua i l'adopció de noves tecnologies en el sector agrari.
El passat 3 d'octubre, l'Escola Agrària de Tàrrega va acollir la jornada “Eines tecnològiques per aplicar en la governança i la gestió de l’aigua” dedicada a l'impuls de la digitalització del reg agrícola, en un moment en què la crisi climàtica amenaça els recursos hídrics de la Conca del Mediterrani. Amb la participació de més de 80 assistents, entre agricultors, gestors d’explotacions, empreses, comunitats de regants, administració pública i centres de recerca, la sessió va posar en relleu la necessitat d’una gestió sostenible de l’aigua i l'adopció de noves tecnologies en el sector agrari.
Emergència climàtica i innovació en la gestió de l’aigua
La jornada organitzada pel Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura (DARP) i AgrotechUPC, va començar amb una reflexió d’Enric Altisent, cap de l’OC de l’Urgell, sobre l’emergència climàtica que afecta greument les regions mediterrànies, on s’espera que la demanda d’aigua es dupliqui o tripliqui cap al 2050. Davant aquesta situació, la gestió sostenible de l’aigua esdevé essencial per garantir la viabilitat del sector agrari, especialment pel que fa a les pràctiques de regadiu. Així, es va posar sobre la taula la necessitat de noves solucions tecnològiques per optimitzar l’ús de l’aigua i millorar la governança dels recursos hídrics.
El primer bloc de la jornada es va centrar en les innovacions tecnològiques aplicades a l'ús sostenible de l’aigua. Adriano Camps, catedràtic del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i Vega Pérez, investigadora especialitzada en radar de subsol, van presentar el projecte AI4Water, el primer bessó digital per optimitzar l’aigua de reg en cultius agrícoles. Aquesta innovació fa ús de dades en temps real per millorar l'eficiència hídrica, un exemple de com la intel·ligència artificial pot transformar el sector agrari.
En el segon bloc es va destacar l’aplicació pràctica de la teledetecció per a la gestió hídrica. Juan Manuel Sánchez i Alfonso José Calera, del Grup de Teledetecció i SIG (TySIG) de la Universitat de Castella-la Manxa, van exposar com s’està identificant superfícies regades i els consums d’aigua a la Manxa Oriental. Aquesta experiència va servir per demostrar que la integració de tecnologies avançades com la teledetecció pot millorar la governança dels recursos hídrics en territoris amb escassetat d’aigua.
Un dels moments més interactius de la jornada va ser el taller de co-creació en el marc del projecte Smart Green Water, que tenia com a objectiu definir l’estratègia de digitalització del reg agrícola a Catalunya. La sessió va incloure un exercici Pre-Mortem en què es va demanar als assistents de la jornada imaginar que l’estratègia de digitalització ha fracassat l’any 2030. A partir d’aquesta premissa, agricultors, investigadors i altres agents del sector van analitzar quines barreres haurien provocat aquest fracàs i van proposar solucions per mitigar els riscs.
La jornada va finalitzar amb la presentació de diverses solucions tecnològiques per part de 13 empreses especialitzades, totes orientades a millorar la gestió dels recursos hídrics en el sector agrari. Aquestes tecnologies, que van des de bessons digitals i sistemes de teledetecció fins a solucions basades en sensòrica i l’ús de drons, permeten una gestió més eficient i sostenible de l’aigua, adaptant-se als reptes que planteja la crisi climàtica.
L’esdeveniment va concloure amb una clara crida a l’acció: el sector agrícola ha de continuar avançant cap a la digitalització si vol afrontar els reptes futurs amb èxit. Les innovacions presentades i les experiències compartides al llarg de la jornada ofereixen una base sòlida per definir una estratègia que permeti un ús més eficient i sostenible de l’aigua en un escenari cada cop més marcat pel canvi climàtic.
Amb esdeveniments com aquest, es fa evident la importància de la col·laboració entre agricultors, tecnòlegs i administració pública per transformar la gestió de l’aigua i garantir la viabilitat del regadiu en els propers anys.
Font: Oficina del Regant