L’Oficina del Regant participa en les jornades tècniques de la Fira de Sant Miquel de Lleida
L’objectiu era proporcionar un full de ruta a les comunitats de regants de Catalunya per afrontar les condicions climàtiques extremes que amenacen l’agricultura i la ramaderia.
El passat 26 de setembre de 2024, més de 80 persones van assistir a la jornada tècnica titulada "Bones pràctiques en la gestió de l’aigua de reg", organitzada per l’Oficina del Regant dins del marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.
Amb el suport de la Unitat d’Ús Eficient de l’Aigua en l’Agricultura de l’IRTA i Infraestructures.cat, aquesta activitat formativa es va dissenyar a partir de l’experiència adquirida durant la sequera de la campanya 2023. L’objectiu era proporcionar un full de ruta a les comunitats de regants de Catalunya per afrontar les condicions climàtiques extremes que amenacen l’agricultura i la ramaderia.
La jornada va començar amb la benvinguda de Victor Sas, secretari d’Agenda Rural del DARP, qui va subratllar la importància de comunicar a la societat la rellevància del regadiu i l’agricultura, així com la necessitat de modernitzar-se per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua. Sas va destacar el paper de l’Oficina del Regant com a punt de trobada per orientar i acompanyar els regants, animant tots els assistents a aprofitar els ajuts disponibles per afrontar la sequera.
Durant la jornada, es van abordar diversos temes relacionats amb la digitalització i la gestió del reg. Francesc Camps de l’IRTA i Enrique Velasco de l’ACA van exposar com la digitalització pot millorar tant l’eficiència com la sostenibilitat en la gestió del reg per a les comunitats de regants.
Jordi Oliver, coordinador de la nova unitat RegAssist de l’IRTA, va presentar les iniciatives en marxa per ajudar i assistir les comunitats de regants a millorar la seva tecnificació i gestió del reg, amb l'objectiu d’assegurar un ús més eficient dels recursos hídrics.
A continuació, es va dur a terme una taula rodona en què diversos tècnics de comunitats de regants, com Ramon Miret, Marc Miró i David Tomillero, van compartir les seves experiències com a servei tècnic de les comunitats de regants de Segrià Sud, Canal de Pinyana i Carrassumada, respectivament, en la gestió del reg.
La jornada va concloure amb la intervenció d’Antoni Enjuanes, subdirector general d’Infraestructures Rurals del DARP, que va reafirmar el compromís del Departament amb la sostenibilitat i la millora de la gestió de l’aigua en l’agricultura.
En definitiva, la jornada va ser un gran èxit, proporcionant als assistents una visió de les bones pràctiques en la gestió de l’aigua, així com eines i coneixements per afrontar els reptes futurs en un context de canvi climàtic, on les comunitats de regants han d’estar millor preparades per implementar les solucions i continuar avançant cap a un model de gestió hídrica més eficient i sostenible.
Font: Oficina del Regant