SECTOR PESQUER | 25/10/2010  RuralCat

Badalona estrena una nova llotja del peix

Badalona torna a tenir llotja després que la Conselleria de Sanitat ordenés el tancament de l'antic local durant l'estiu de 2009. A partir d'ara, els pescadors ja poden subhastar el peix que hagin pescat a la seva localitat. El nou local, d'uns 200 metres quadrats, es va començar a construir l'agost passat i ha tingut un cost de 400.000 euros.

llotja_badalona102510cont

El conseller, l'alcalde i el patró major en el quetx Ciutat de Badalona, durant la visita a la nova llotja. Font: DAR.

 
La Base de Pesca Artesanal de Badalona (BPAB), que està dissenyada d’acord a les necessitats operatives d’aquest col·lectiu, es composa del Moll de Pesca i l’edifici de la Llotja. El moll està preparat per acollir 15 embarcacions de pesca artesanal i compta amb 17 punts d’atracament, espai per a la descàrrega i per situar les arts de pesca, il·luminació i servei d'aigua i assortidor de gasoil específic. L’edifici de la Llotja, que funcionarà com a centre administratiu de l’activitat pesquera de Badalona, serà la seu de la Confraria de Pescadors que compta amb una sala central de 200 metres quadrats que acollirà la tradicional subhasta pública del peix. Dins d'aquestes instal·lacions, també hi ha 15 casetes d’emmagatzematge complementari per a l’activitat de cada pescador, una cambra frigorífica i el laboratori de control de les captures amb una bàscula de pesada.
 

Visita de les autoritats a la nova llotja

Durant la visita d'autoritats, tant el conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, com l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, han volgut destacar que la culminació de la nova llotja ha estat possible gràcies a la bona entesa entre quatre actors principals: la Confraria de pescadors de Badalona; el director general de Pesca i Acció Marítima del DAR, Martí Sans; el gerent de Marina Badalona que gestiona el port; i l’Ajuntament de Badalona. Segons el patró major, Jaume Cañas, les noves instal·lacions permeten als pescadors tornar a casa i començar una nova etapa, que els ha de permetre convertir-se en un nou referent per al sector.
 
El titular del DAR ha declarat que "tot i que la nova llotja arriba tard donada la demanda històrica, arriba amb una qualitat i una calidesa impressionant i és una llotja magnífica". Amb el nou equipament, es podrà posar en valor el producte capturat per la confraria de Badalona, enfront del peix que arriba de fora dels nostres mars. Per Llena, amb la nova llotja, es fa un pas important per tornar la dignitat del sector pesquer de la ciutat. L’alcalde, Jordi Serra, es va pronunciar en el mateix sentit i va afirmar que s’està assegurant el futur d’una professió que ja no es perdrà a Badalona, i que podrà passar de pares a fills en condicions.
 
Les autoritats també van visitar el quetx Ciutat de Badalona, una embarcació clàssica patrimoni de la ciutat que està en ple procés actiu de recuperació.