Slow Food presenta 70 varietats de conreus tradicionals recuperades
El president d'Slow Food Terres de Lleida, Joan Inglada, ha presentat una mostra de 70 varietats de conreus recuperades, corresponents a cereals, hortalisses, fruita i altres conreus tradicionals de la Noguera a l'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Vallfogona de Balaguer. Entre d'altres, s'han presentat lleguminoses i les millors espigues conreades per l'associació. Aquest projecte és una experiència innovadora per identificar les varietats tradicionals de la zona que es va iniciar l'any 2008, quan es va signar un acord entre el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i l'organització Slow Food Terres de Lleida.
Joaquim Llena durant la presentació del projecte d'Slowfood. Font: DAR.
L’objectiu és preservar varietats cultivades tradicionalment i que pràcticament s’han perdut, realitzant la seva multiplicació. Això permet conservar la base genètica d’aquestes varietats tradicionals, creant i mantenint un banc de llavors. També es realitzen parcel·les demostratives de diferents cultius de lleguminoses tradicionals, on s’evalua la seva productivitat.
Per tal de portar a terme aquesta iniciativa, el DAR ha cedit una parcel·la de 6.000 metres quadrats a l’ECA de Vallafogona, una sala equipada amb un dessecadors i una nevera per al manteniment de les llavors, a més de la cessió de material de reg i la col·laboració del Departament en les tasques de conreu (aportant maquinària i personal) quan és possible.
D’altra banda, el DAR ha facilitat suport logístic en les dues mostres realitzades fins ara: una mostra de tomàquets l’any 2009 i una comparativa entre la ceba de Figueres i la ceba autòctona d’Oliana, l’any 2010.
Actualment, al banc de llavors de l’ECA de Vallfogona existeixen 216 llavors: 145 varietats hortícoles (70 de tomàquet) i 71 de cereals. Fora de l’ECA hi ha més de 147 varietats de fruiters (fonamentalment pomera i perera).
El titular del DAR, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, ha presidit la presentació del Projecte Slow Food Terres de Lleida i ha dit que aquesta iniciativa està recuperant un patrimoni alimentari que no es pot perdre, i que s’ha de continuar treballant en aquesta direcció. Segons Llena, la recuperació de varietats tradicionals ens fa ser més competitius i alhora fomenta l’especialització en productes de casa nostra.
Associació internacional sense ànim de lucre
Slow Food és una associació internacional sense ànim de lucre nascuda el 1986 com a resposta a la filosofia del menjar ràpid. Actualment, agrupa més de 100.000 persones a 132 països d'arreu del món. La filosofia del moviment parteix del valor donat a l'alimentació com a punt de partida per a reflexionar sobre la qualitat de vida a la que hom aspira. Slow Food defensa la necessitat de mantenir, tant en la producció agrícola com animal, un equilibri de respecte i d'intercanvi amb l'ecosistema circumdant.
Concretament, Slow Food Terres de Lleida va néixer el 2006 i té la seu a Balaguer. Des del seu naixement ha reivindicat una nova alimentació que ha de millorar la nostra salut i la del planeta.
Finalment, val a dir, que els propers dies 27 i 28 de novembre tindrà lloc a Lleida la 3a Fira Alimentació i Salut, organitzada per Slow Food.